Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mladí designéři ze Sutnarky pracují na podobě zastávek pro MHD v Plzni

Novou jednotnou podobu zastávek pro městskou a linkovou veřejnou dopravu v Plzni hledá město prostřednictvím nového pilotního projektu. Na něm spolupracuje se studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Mladí designéři dostali šanci podílet se na zlepšení veřejného prostoru pro cestující.

Studenti mohou předvést nové nápady a představy o tom, jak by mohl tento specifický typ mobiliáře pro MHD vypadat, jaké by mohl mít funkce a užití. „Tvář města a jeho vnímání obyvateli, ale i návštěvníky a cestujícími jsou pro nás nesmírně důležité a věřím, že tímto projektem můžeme pomoci zlepšit tento obraz. Těší mě, že na projektu budou pracovat právě studenti Sutnarky, s nimiž jsme již v předchozích letech realizovali několik podobných projektů a s nimiž máme velmi dobré zkušenosti,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Projekt vychází z dlouhodobé spolupráce města a fakulty, v rámci níž došlo například k vytvoření návrhů designérky Adély Přibáňové na označení parkovišť P+R, které Plzeň plánuje na svém území vybudovat. Úspěšnou realizací se v roce 2019 staly dvě designové zastávky na tramvajové trati linky č. 4 v areálu univerzitního kampusu od Radka Muziky. Jeho pojetí posunulo zastávky od pouhého čekacího místa směrem k obrazové galerii.

„Spolupráce naší fakulty s vedením města Plzně je vždy velmi profesionální a je pro nás a naše studenty silně motivující. To proto, že cítíme opravdový zájem vytvořit pro občany města to nejlepší. Těší mne, že naši studenti na těchto projektech naplňují svoji designérskou misi, kterou jim připomínám v promočních projevech, a totiž že pozitivně působí na svět, ve kterém žijeme, dělají jej krásnější. Stopa naší fakulty na tváři města i celého kraje je dnes už velmi zřetelná, a tak to má být,“ doplnil děkan Fakulty Designu a umění Ladislava Sutnara Josef Mištera.

Studenti budou mít možnost své nápady průběžně konzultovat s experty na technologie, urbanismus, dopravu a samozřejmě také s profesionálními designéry. Své práce budou prezentovat ve dvou výběrových kolech před odbornou porotou, kterou vede designér Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Na základě jejího doporučení by se nejlepší designový návrh mohl dočkat i praktické realizace. V takovém případě by Plzeň mohla toto originální designové řešení využívat dlouhodobě.

Ohodnoť článek

Foto autor grafiky Rostislav Vaněk

Štítky Sutnarka, studenti, design, MHD, zastávky MHD, studenti designu, veřejná doprava, pilotní projekt, Plzeň, projekt, Ladislav Sutnar, Západočeská univerzita v Plzni, Michal Vozobule, TOP 09, Olgoj chorchoj, Jan Němeček, Fakulta designu a umění Ladislava Sut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí designéři ze Sutnarky pracují na podobě zastávek pro MHD v Plzni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.