Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poprvé od neděle je dnes průjezdný a bez kolon kamionů hraniční přechod v Rozvadově

Poprvé bez kolon čekajících kamionů byl dnes ráno hraniční přechod v Rozvadově. Kvůli testování na covid se tam od neděle tvořily fronty dlouhé až 16 kilometrů, hlavně kamionů. Od středečního večera se kolona zmenšovala, kolem 21:00 byla dlouhá "jen" půl kilometru. Policie zůstává na místě a bude nadále kamiony i čekatele na test regulovat. Oddechnout si tak mohli i obyvatelé Rozvadova, který ucpala vozidla řidičů čekajících na testování.

Na Folmavě a ve Všerubech, hraničních přechodech na Domažlicku, je průjezd vozidel plynulý. Nejsou tam testovací stanoviště a řidiči přijíždějí s testy z vnitrozemí. Informovala o tom mluvčí policie Hana Kroftová.

Pravý pruh v Rozvadově je stále určený na testování, jsou tam dvě odběrová stanoviště. Levý pruh pro ty, kteří mají testy z vnitrozemí. Každý, kdo překračuje hranici, musí mít potvrzení o negativním testu v němčině nebo angličtině, ne starší než 48 hodin. Musí si také dopředu udělat digitální registraci pro vstup do Německa.

Od neděle je na dálničním přechodu Rozvadov testovací stanoviště Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ. V úterý večer tam přibylo druhé, zajišťují ho hasiči, kteří tam dopravili tři kontejnery a tři elektrocentrály. V jednom kontejneru vydávají nepřetržitě čaj. "Včera ve 21:00 nás (testovací tým krajských hasičů) vystřídal tým Hasičského záchranného sboru Praha," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Působil tam od dnešních 06:00.

Non-stop stanoviště na dálnici je bez rezervace, organizovat tam frontu je ale problematické. Mezi řidiči kamionů je zhruba 98 procent cizinců, hodně z jihovýchodní Evropy. Podle středečních informací ČTK od českého řidiče se tam čekalo na test až 24 hodin.

Německo považuje ČR za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle obnovilo stálé kontroly na pomezí s ČR. Hranice mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v SRN. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku mají nákladní dopravci a někteří pendleři, jejichž práci vyhodnotili Němci jako nezbytnou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hranice, cestování, uzavření hranic, vláda, kolény kamionů, testování, pendleři, koronavirus, Německo, Plzeňský, Rozvadov, hraniční přechod, Česko, Všeruby, okres Domažlice, Hasičský záchranný sbor, Evropa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé od neděle je dnes průjezdný a bez kolon kamionů hraniční přechod v Rozvadově  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.