Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidičům kamionů na přechodu v Rozvadově tečou nervy, stojí v dlouhé frontě na testování

Fronta vozidel čekajících na dálničním hraničním přechodu Rozvadov na výjezdu do SRN dosahovala dnes ráno délky kolem osmi kilometrů. Jedná se především o kamiony. Řidiči, kteří nemají test na covid, musí jet přes přechod v pravém pruhu, kde je fronta. Ti, kteří ho mají z vnitrozemí, mohou jet v levém, volnějším pruhu. Na Folmavě a ve Všerubech, hraničních přechodech na Domažlicku, je průjezd vozidel plynulý.

Situace před přechodem na Rozvadově byla nejdramatičtější v pondělí, kdy kolona kamionů měřila 16 kilometrů a docházelo i k menším potyčkám mezi řidiči, kteří čekali v nekonečné frontě na testování. Ve večerních hodinách přistavili hasiči z Tachova na přechod v Rozvadově na žádost krajského úřadu týlový kontejner. Díky tomu mají lidé čekající v chladném počasí na odběry možnost dát si teplý čaj. „Toho jsme za noc navařili přes 1 000 šálků. Na místě zůstaneme tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Policisté doporučují řidičům osobních aut, aby využívali jiné hraniční přechody. Pokud jedou přes Rozvadov, měli by mít podle policistů kvůli dlouhým kolonám dostatek pohonných hmot, jídlo a pití. Mluvčí policie Pavla Burešová uvedla, že prozatím je umožněn vstup z ČR do Německa jen lidem, kteří jsou uvedení na seznamu výjimek. "Zároveň musí mít každý, kdo překračuje hranici, negativní covid test v němčině nebo angličtině, ne starší než 48 hodin. A rovněž je nutná digitální registrace při vstupu na území SRN," řekla. Platí to pro osobní i nákladní dopravu.

Všem řidičům Burešová doporučila, aby měli test už před cestou a nenechávali se testovat až na hranicích. "Důrazně žádáme všechny řidiče, kteří se musí nechat otestovat až na hranicích, aby využívali před testovacím místem v úseku, kde se již tvoří kolony, pouze pravý jízdní pruh a do ostatních jízdních pruhů nevjížděli," uvedla Burešová.

Dnes je druhý pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v ČR. Důvodem front je testování řidičů a pendlerů na hranici a komunikace s nimi. Delší je s řidiči-cizinci, kterých je většina. Testovací stanoviště na Rozvadově, které provozuje Záchranná služba Asociace samaritánů ČR Praha-západ, eviduje dnes opět velký zájem. Nonstop testovací stanoviště je přímo na přechodu.

Německo považuje ČR za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru, takže od neděle oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s ČR. Hranice mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musejí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři, jejichž práci vyhodnotili Němci jako nezbytnou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSPK / tagesschau.de

Štítky hranice, cestování, uzavření hranic, vláda, kolény kamionů, testování, pendleři, koronavirus, Německo, Plzeňský, Rozvadov, hraniční přechod, COVID-19, Česko, okres Domažlice, Všeruby, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům kamionů na přechodu v Rozvadově tečou nervy, stojí v dlouhé frontě na testování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.