Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Z kamionu odletěl velký kus ledu, prorazil čelní sklo dodávky a zranil řidiče

, aktualizováno 1. února 2021, 14:00

V péči záchranářů skončil dnes ráno padesátiletý řidič dodávky, kterou zasáhl velký kus ledu. Ten spadl z projíždějícího kamionu. Na plachtách na návěsech kamionů se často drží množství vody, které se v těchto mrazivých teplotách změní ve velké kusy ledu. Každý řidič má před cestou dle zákona povinnost zkontrolovat své auto a takový led, ale i sníh nebo jiné nečistoty uklidit. Odpoledne se stal další takový případ na Klatovsku. Z kamionu opět odletěl kus ledu a poškodil osobní automobil.  

„Nehoda se stala ráno před půl šestou na silnici II/230 mezi Lhotou u Stříbra a exitem Stříbro. Vozidlo zasáhl kus ledu, který rozbil čelní sklo,“ popsal nehodu krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

„Řidič utrpěl zranění v obličeji, byl ošetřen a následně transportován do Stodské nemocnice,“ uvedla k nehodě mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

"Neznámý řidič nákladního vozidla na místě nezastavil a pokračoval dál v jízdě. Požití alkoholu u řidiče dodávky policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Vzniklou škodu odhadli na 50 000 korun. Nehodou se dopravní policisté i nadále zabývají a po neznámém řidiči a neznámém vozidle pátrají," řekla k nehodě na Tachovsku mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Druhý podobný případ na silnicích Plzeňského kraje se stal jen o několik málo hodin později. "Kus ledu odletěl před 13. hodinou z nákladního automobilu na silnici I/27 mezi obcemi Kokšín a Dehtín na Klatovsku a zasáhl osobní automobil. Řidička vyvázla bez zranění, ale v šoku," informoval mluvčí hasičů. Led zasáhl a poškodil přední část automobilu. 

"Na přímém úseku, před levotočivou zatáčkou, se míjela řidička (43) s nezjištěným nákladním vozidlem s připojeným návěsem modré barvy. Při průjezdu nákladního vozidla zatáčkou, ze střechy návěsu odlétl kus ledu, který narazil do přední částí osobního vozidla. Dosud nezjištěný řidič pokračoval s nákladním vozidlem v jízdě. Odhadnutá škoda na vozidle činí 30 tisíc korun," informovala mluvčí policie Dana Ladmanová. Policisté teď hledají nejen řidiče neznámého vozidla, ale žádají případné svědky dopravní nehody o poskytnutí informací.

Řidiči s neočištěným automobilem riskují pokutu

Zákon o silničním provozu říká, že řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. V případě, že policie na takového řidiče s neočištěným vozidlem narazí, mohou mu na místě udělit pokutu až do výše 2000 Kč. Týká se to nejen řidičů kamionů, ale i osobních automobilů, které mnohdy také jezdí s pořádným nákladem sněhu i ledu.

Některé přepravní společnosti problematiku řeší a svým řidičům v depech nabízejí možnost si auto uklidit pomocí rampy. V ostatních případech si musí řidiči vystačit s žebříkem.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky nehoda, led na vozidle, zraněný řidič, rozbité okno, silnice, automobil, nákladní automobil, okres Klatovy, Stodská nemocnice, a.s., Stříbro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kamionu odletěl velký kus ledu, prorazil čelní sklo dodávky a zranil řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.