Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Při dopravních nehodách zahynulo letos přes 400 lidí, oběti si připomíná také Plzeň

Letošní statistiky smrtelných nehod budou v Česku zřejmě nižší než v předchozích letech, přesto o život na silnici přišlo 402 lidí, z toho 70 z nich byli chodci. Třetí listopadová neděle připadá již tradičně na Světový den obětí dopravních nehod, který vyhlásila Světová zdravotnická organizace. V Plzni mohli lidé přijít zapálit svíčku do kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Platforma VIZE 0, Autoklub ČR a České sdružení obětí dopravních nehod vydaly aktualizovanou společnou publikaci, jejímž cílem je poskytnout rady těm, kteří se po dopravní nehodě ocitají v nelehké životní situaci.

V České republice tradici vzpomínkových akcí na oběti dopravních nehod zahájilo už v roce 2004 České sdružení obětí dopravních nehod.

„I v tomto čase, která je pro nás tíživá z mnoha dalších důvodů, nemůžeme a nechceme zapomínat na pozůstalé po obětech dopravních nehod. Je dobré jim i všem ostatním připomenout, jak důležité je stát při sobě, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano," uvedla spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která před 11 lety přišla při autonehodě o manžela. Sdružení nabízí morální podporu, porozumění a sdílení bolesti lidem, kteří přišli o partnera, dítě či někoho blízkého.

Vzhledem k pandemické situaci klesl provoz na silnicích. Střetů, při nichž umírali chodci je ale podle statistik stále stejně. K pětině smrtelných nehod přitom dochází na vyznačených přechodech.

Osudný krok do vozovky, který ji stál život, udělala dnes dopoledne teprve osmnáctiletá žena v plzeňské ulici K Cihelnám. Stalo se tak v okamžiku, kdy místem projížděl nákladní automobil. Mladou ženu srazil a usmrtil.

„Většinu těchto tragických nehod způsobují řidiči vozidel a často přitom přehlédnou chodce dokonce na vyznačeném přechodu. Velmi apeluji na to, aby řidiči v souvislosti se zhoršující se podzimní viditelností ubrali rychlost a byli velmi pozorní u přechodů. Mohou tím zachránit život. Chodci svou bezpečnost zvýší tím, že budou i ve městě nosit reflexní prvky a budou se soustředit na pohyb v provozu místo například sledování mobilního telefonu,“ říká Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Poměrně často se také policisté setkávají s tím, že řidič za jízdy používá mobilní telefon a plně se nesoustředí na jízdu. Tento fenomén  se ale netýká pouze šoférů, kolikrát je i chodec zahleděn do displeje natolik, že přechází absolutně nevěnuje pozornost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS PK | Zdroj BESIP

Štítky nehoda, smrt, doprava, Den obětí dopravních nehod, policie, dopravní nehoda, Plzeň, Česko, Světová zdravotnická organizace, Nanebevzetí Panny Marie, Autoklub České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při dopravních nehodách zahynulo letos přes 400 lidí, oběti si připomíná také Plzeň  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.