Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Rizikové autobusové zastávky v Radčicích a Radobyčicích Plzeň opravila za sedm milionů

Za sedm milionů korun upravilo město Plzeň autobusové zastávky v městských částech Radobyčice a Radčice. Díky rozsáhlým stavebním pracím jsou teď pro chodce bezpečnější. Až doposud totiž byly zastávky Rozcestí Podhájí a Pod Zámečkem značně rizikové.

„Zastávky s názvem Rozcestí Podhájí v ulici K Černicím v místní části Radobyčice – Podhájí byly v místě komunikace se značnou šířkou vozovky, ve směrovém oblouku, bez usměrnění nebo fyzického zpomalení vozidel a bez rozumného přístupu pro chodce na zastávku směr Bory,“ vysvětlil původní situaci náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09) 

„Proto jsme v tomto místě vozovku zúžili a rozdělili ji dlouhým dělicím pásem, který vytvořil takzvanou zastávkovou zátku. Toto uspořádání sice zastaví řidiče automobilů v případě, že v zastávce právě stojí autobus, ale poskytuje daleko větší bezpečí při pohybu lidí, kteří míří na zastávku či vystupují z autobusu nebo do něj nastupují. Dochází též k psychologickému zpomalení vozidel a je zabráněno případnému předjíždění v prostoru zastávek," uvedl náměstek pro dopravu.

Komunikace je v místě zastávek doplněna přechodem pro chodce a dělícím ostrůvkem. Zastávky jsou také kompletně bezbariérové a ve směru do Černic byl postaven přístřešek pro cestující. Úprava zastávek Rozcestí Podhájí přišla městskou pokladnu zhruba na 4,3 milionu korun.

Nově upraveny jsou i autobusové zastávky s názvem Pod Zámečkem v ulici V Radčicích v městské části Radčice. Tyto zastávky leží při velmi frekventované silnici, kde byla ještě donedávna dovolená rychlost 90 kilometrů za hodinu, nyní je v tomto místě snížena na 70 kilometrů za hodinu.

„V původním stavu byly zastávky bez nástupišť, bez vhodného přístupu a s provizorním přístřeškem pouze ve směru do Plzně. Zastávka směrem do Radčic se nacházela přímo v napojení boční komunikace. Nyní mají zastávky v obou směrech standardní nástupiště. Na komunikaci směřující k Zámečku jsou napojeny krátkými chodníky, doplněno bylo místo pro přecházení přes silnici a také nové veřejné osvětlení,“ uvedl Michal Vozobule.

Úpravy za 2,8 milionu korun přispějí ke větší bezpečnosti lidí cestujících autobusem a k jejich lepšímu komfortu. Tyto zastávky využívají především studenti a zaměstnanci Střední umělecko-průmyslové školy a Základní umělecké školy Zámeček.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky oprava zastávek MHD, investice města, náměstek primátora, Michal Vozobule, bezpečné zastávky, Radčice, Plzeň, autobusová zastávka, Radobyčice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rizikové autobusové zastávky v Radčicích a Radobyčicích Plzeň opravila za sedm milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.