Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zkontrolujte si řidičák, možná patříte mezi 590 tisíc motoristů, kterým letos končí jeho platnost

Do konce letošního roku propadne řidičský průkaz ještě 590 tisícům řidičů. Od začátku letošního roku si totiž o výměnu řidičského průkazu dosud požádalo celkem 260 tisíc motoristů. Pro nový průkaz si tak přišlo 30 procent řidičů z celkových 850 tisíc, kterým v letošním roce platnost průkazu uplyne.

„Jedná se o průkazy vydané v roce 2010 s dobou platnosti na deset let, případně v roce 2015 na dobu pěti let. Přestože se Nařízením EU i v ČR prodloužila platnost některých dokladů v době epidemie koronaviru, vyzýváme k tomu, aby řidiči nenechávali výměnu řidičských průkazů na poslední chvíli,“ upozorňuje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.  

Výměnu řidičského průkazu je možné provést zdarma na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností, a to již tři měsíce před skončením platnosti dokladu. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě Ministerstva dopravy. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální na místě, nebo stáhnou aktuální z registrů vedených ministerstvem vnitra. „Pokud řidič požádá o vydání dokladu do pěti pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun,“ zdůraznil mluvčí.

V případě, že lidé usednou za volant s propadlým řidičským průkazem, riskují pokutu na místě do dvou tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Ohodnoť článek

Foto Ministerstvo dopravy

Štítky řidičský průkaz, platnost dokladu, ministerstvo dopravy, výměna řidičáku, Ministerstvo dopravy České republiky, pandemie covidu-19, František Jemelka, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkontrolujte si řidičák, možná patříte mezi 590 tisíc motoristů, kterým letos končí jeho platnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.