Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Autobusová linka na Výsluní je o krok blíže k realizaci, jezdit začne i spoj Bolevec - Bílá Hora

Opět o něco blíže je zřízení nové autobusové linky číslo 39 Bory – Výsluní – Bory, po které už delší dobu volají obyvatelé zahradní čtvrti. Radní Plzně schválili podmínky pro zřízení této linky, kterou budou obsluhovat Plzeňské městské dopravní podniky. Cílem je zlepšit dostupnost lokality, kde stále narůstá počet trvale žijících obyvatel.

„Jsme velmi rádi, že se podařilo postoupit v přípravě zajištění nové autobusové linky na Výsluní, kde pro většinu území není zajištěna obsluha veřejnou dopravou navzdory významnému nárůstu počtu trvale žijících obyvatel. Zavedení této linky je omezeno zejména šířkovými parametry komunikací, kde standardní autobusy PMDP neprojedou. To potvrdila i zkouška v roce 2019,“ řekl náměstek pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP 09).

Plzeňské městské dopravní podniky budou muset v souvislosti s linkou na Výsluní zajistit nákup menších vozidel s užší skříní a menší délkou. Zřízení linky nové linky na Výsluní inicioval třetí městský plzeňský obvod.

Linka č. 39 povede v trase: Kaplířova – U Borského parku – Skupova – Heyrovského – E. Beneše – Zborovská – Za Rybárnou – Říjnová – Srpnová – MK III. třídy C5005 – MK II. třídy B5202 – Klatovská – Kaplířova se zastávkami: Bory – Borský park – U Luny – U Teplárny – Tyršův most – Kalendářní – Říjnová – Na Rozhraní – Tyršův sad – U Přehrady – Věznice Bory – Borský park – Bory.

„Schválení linky a názvů zastávek je dílčím krokem. Zahájení provozu linky je vázáno na zajištění provizorních nebo řádných zastávek v oblasti Výsluní. Následně budeme jednat o zajištění dopravního výkonu pro linku a provoz linky bude poté zahájen. Rada také schválila nové názvy zastávek v oblasti Výsluní, a to Kalendářní, Říjnová a Na Rozhraní,“ dodal Michal Vozobule.

Loni v dubnu se testovala průjezdnost různých typů autobusů ulicemi na Výsluní. „Testy ukázaly, že běžnými autobusy MHD nemůže být Výsluní obsluhováno. Jiná situace je při použití kratších a užších vozů, které si s problémem v této lokalitě dokáží poradit,“ uvedl tehdy David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

Další nová linka č. 58 povede z Bolevce přes Třemošnou, Zruč na Bílou Horu. Už dříve PMDP oslovilo město Třemošná a obce Zruč a Senec se žádostí o zajištění autobusové linky, která by propojila uvedenou lokalitu. Rada města dnes schválila číslo a trasu nové autobusové linky.

„Od 1. září 2020 jsme souhlasili se zřízením nové autobusové linky č. 58 z Bolevce přes Třemošnou a Zruč na Bílou Horu. Provoz linky je prozatím předpokládán ve zkušebním provozu do 22. prosince 2020. Následně se využití linky vyhodnotí. Provoz spojů budou hradit obce a tím nedojde k navýšení dopravního výkonu objednávaného městem Plzní,“ vysvětlil náměstek Vozobule.  

Finální rozhodnutí o zahájení provozu je na straně obcí Třemošná a Zruč, Senec. Linka č. 58 povede v trase Plzeň, Bolevec (konečná linky 1) – Tachovská – Plaská – silnice I/27 Třemošná – Zruč/Senec a silnice II/231 – Plzeň, 28. října – Plzeň, Bílá Hora. Obsluhovat bude na území města Plzně zastávky Bolevec a Bíla Hora.

Ohodnoť článek

Foto ÚMO Plzeň 3

Štítky Výsluní, autobusy, nová linka, PMDP, Bolevec, Plzeň, Bílá Hora, Plzeňské městské dopravní podniky, Třemošná, Michal Vozobule, Zruč, Senec, TOP 09, Borský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusová linka na Výsluní je o krok blíže k realizaci, jezdit začne i spoj Bolevec - Bílá Hora  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.