Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejbezpečnější silnice z celého Česka měli loni v Domažlicích a v Tachově

O co méně se Domažlicím, ale Tachovu daří v boji s koronavirovou nákazou o to více se městům vedlo v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Obě se umístila ještě společně s Prachaticemi na špici žebříčku okresních měst, na jejichž území se loni nestala jediná smrtelná nehoda a ani nehoda s těžkým zraněním.

Zatímco Domažlice kralovaly žebříčku podle indexu bezpečnosti silnic i v roce 2018, Tachov se loni na špici vyhoupl z 29. místa. Výrazně si loni polepšily Rokycany, které se z 52. místa v roce 2018 posunuly na 13. pozici. Klesly naopak Klatovy z prvního místa na 22.

Nejbezpečnější silnice mezi krajskými městy měla loni, stejně jako v roce 2018, Olomouc. Plzeň byla na 11. místě a tuto nepříliš lichotivou pozici na třetím posledním místě žebříčku zastávala i v roce 2018. Žebříček bezpečnosti silnic krajských měst uzavírají České Budějovice.   

Nehod, které měly za následek vážná zranění, v loňském roce na silnicích krajských a okresních měst ubylo o 16 procent. Nepatrně se pak snížil i počet smrtelných nehod. Těch se v roce 2019 na silnicích krajských a okresních měst stalo 73, v roce 2018 to bylo 75 smrtelných nehod.

Index bezpečnosti silnic sestavuje na základě informací od policie Generali Česká pojišťovna. „Vztahuje se k počtu obyvatel jednotlivých měst. Je tedy možné považovat ho za ukazatel toho, jak bezpečné jsou silnice v daném městě,“ vysvětluje způsob měření Indexu bezpečnosti tisková mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková. Index bezpečnosti silnic vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách v zastavěné oblasti měst.

Nejvíce vážných nehod se během roku 2019 stalo v Praze. To vzhledem k její velikosti a hustotě provozu není překvapivé. Pozitivní však je, že zde meziročně klesl počet usmrcených, z 31 v roce 2018 na 20 v roce 2019, ale i těžce zraněných ze 182 v roce 2018 na 114 v roce 2019. V Českých Budějovicích, které skončily v hodnocení bezpečnosti krajských měst na posledním místě, se sice odehrálo vážných nehod podstatně méně než v Praze, přepočet na počet obyvatel města však umístil Budějovice na poslední místo žebříčku. 

V roce 2019 zemřelo na silnicích krajských měst celkem 48 osob, těžce se zranilo 365 lidí. Sedm lidských životů a 36 zraněných měly na svědomí nehody, které zavinila nepřiměřená rychlost.

Nejméně bezpečné byly silnice okresních měst Mělník, Jeseník a Český Krumlov. Meziročně se situace nejvýrazněji zlepšila právě v Prachaticích, které v roce 2018 skončily na 44. místě, a také v Bruntále, který v hodnocení za rok 2019 postoupil na 11. místo z 55. příčky v roce 2018. Celkově loni na silnicích okresních měst přišlo o život 25 lidí. V 212 případech si dopravní nehody vyžádaly těžce zraněné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky nehody, statistika, doprava, index bezpečnosti silnic, silnice, smrtelná nehoda, těžké zranění, Domažlice, Tachov, Česko, Prachatice, krajské město, Generali Česká pojišťovna, České Budějovice, Praha, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejbezpečnější silnice z celého Česka měli loni v Domažlicích a v Tachově  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.