Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obce na trase z Plzně do Brd připravují novou cyklotrasu

Města a obce na trase mezi Plzní a Brdy připravují asi 37 kilometrů dlouhou nadregionální cyklotrasu. Plzeňský kraj ji chápe jako prioritu a dává na ni letos nejvíce dotací. Měla by být hotová příští rok. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN), který je zároveň místostarostou Spáleného Poříčí. Podle něj už nebudou muset cyklisté jezdit po silnici první třídy na Rožmitál a Příbram.

Krajští radní schválili v pondělí dotace v jednotkách milionů korun na stavbu několika úseků - ve Spáleném Poříčí, z Hořehled do Číčova a v Nezvěsticích a na ně navazující části. "Do Brd se to letos konečně rozběhlo. Města a obce od Nezvěstic po Číčov žádají o dotace z ITI (evropský program), SDFI (Státního fondu dopravní infrastruktury) nebo od kraje," uvedl Čížek. Peníze chtějí Nezvěstice, Žákava a Spálené Poříčí.

Podle Čížka by se mohla v ideálním případě letos podařit polovina trasy od Nezvěstic k Číčovu po začátek Brd. "Bohužel tam ale máme úsek ze Starého Plzence do Šťáhlav, kde se pořád nemohli domluvit na trasách a požádali o prodloužení projektové dokumentace do příštího roku," uvedl. Podle náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové (Koalice pro Plzeňský kraj) měli neproveditelnou studii, ale teď už je projekt hotový. Podle Čížka se loni v říjnu podařila dotáhnout cyklistická linie z centra Plzně přes Lobzy, Božkov a Koterov do Starého Plzence a hotové jsou části ve Spáleném Poříčí. "Ostatní se dostali do fáze, že žádají o peníze a mají stavební povolení, což je to nejtěžší," řekl.

Podle starostky Starého Plzence Vlasty Dolákové (BEZPP) by měla být hotová stezka přes městečko až do katastru obce Šťáhlavy příští tok, stejně jako celá cyklotrasa do Brd.

Kraj by chtěl podle plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) cyklotrasu do Brd příští rok dostavět. "Minimálně zahájit dostavbu všech chybějících úseků," uvedl. Hodně se jich bude dělat letos z krajských i státních peněz.

Cyklostezka do Brd se připravuje od ledna 2016, kdy byl bývalý vojenský prostor zpřístupněn turistům a vznikla CHKO Brdy. Turistický ruch je od té doby určitě větší, v okolí Spáleného Poříčí asi o 30 procent, řekl Čížek.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, turistika, správa, cykloturistika, Plzeňský, AUDIO, Brdy, cyklistická trasa, Plzeň, Pavel Čížek, Spálené Poříčí, dotace, Plzeňský kraj, Starostové a nezávislí, Nezvěstice, Příbram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na trase z Plzně do Brd připravují novou cyklotrasu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.