Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Startuje obnova památkově chráněné budovy nádraží na Jižním Předměstí. Jde o opravu za 85 milionů

Pod bedlivým dohledem památkářů startuje rekonstrukce druhého nejfrekventovanějšího nádraží v Plzni. Historická budova stanice Plzeň–Jižní Předměstí získá po opravě původní lesk, cestujícím pak přinese výrazné zvýšení komfortu. Dokončení rekonstrukce plánuje Správa železnic na začátek roku 2027.

Nástupiště a kolejiště na Jižním Předměstí už prošly modernizací v rámci celkové přestavby plzeňského železničního uzlu. Nyní přichází na řadu novorenesanční budova ze začátku dvacátých let minulého století. Od roku 1995 figuruje na seznamu památkově chráněných objektů. Ke slovu tak přijdou i restaurátoři, kteří budou renovovat psaníčková sgrafita na fasádě budovy, sgrafitovou výzdobu štítů nebo lunetové římsy.

„Vracejí se nám cestující na železnici. A postarat se ty historické budovy patří zároveň k dobrým mravům. A my na železnici chceme, aby se je podařilo obnovit a zachovat. A upravujeme je tak, aby dokázaly nabídnout i vyšší komfort, aby lákaly další cestující. Více než sto let stará budova je živou připomínkou průmyslového rozvoje Plzně. Za jejím vznikem totiž stál neustále narůstající počet cestujících, zejména těch, kteří dojížděli za prací do nedalekých Škodových závodů. Novorenesanční stavba se díky rekonstrukci stane opět nepřehlédnutelnou dominantou celé čtvrti,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Hlavní vchod do budovy je z mostu Ivana Magora Jirouse, ze kterého se vstupuje do odbavovací haly. „Samotná nástupiště se nacházejí o patro níže, pro přístup k nim bude možné využít zrekonstruovaný výtah. Cestující ocení také příjemnější prostředí ve veřejně přístupných prostorách,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Všechny práce se uskuteční za provozu nádraží. Důraz je kladen na to, aby co nejméně ovlivnily cestující. Stavbaři opraví střechu a fasádu, dále vymění okna a dveře. V úrovni nástupišť pak vybudují nová veřejná WC. Nádraží dostane moderní informační a orientační systém. Jedná se o zakázku za 84 763 361 korun. Dodavatel stavby nevyloučil, že stavbu předá už na konci roku 2026.

Nádraží slouží i kultuře

Stanici Plzeň-Jižní Předměstí tvořily v minulosti dvě budovy. Starší secesní objekt, který se nachází dál od centra, pochází z roku 1905 a dnes slouží zejména jako kulturní centrum Moving Station. Do provozu byla stanice uvedena jako Plzeň-Říšské předměstí.Další budova byla postavena v novorenesančním slohu. Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí se otevřela pro veřejnost v roce 1921. 

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabová, Se svolením Správa železnic

Štítky Jižní Předměstí, železniční stanice, rekonstrukce nádraží, historická budova, Správa železnic, zahájení rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje obnova památkově chráněné budovy nádraží na Jižním Předměstí. Jde o opravu za 85 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.