Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Odkládá se zprovoznění toužebně očekávaného obchvatu Klatov za miliardu. Hotovo bude až na konci roku

Termín zprovoznění první části toužebně očekávaného obchvatu Klatov bude oproti původním předpokladům o 14 dní odložen. K otevření silnice v úseku od okružní křižovatky u Štěpánovic až k okružní křižovatce na I/22 v ulici Puškinova dojde až od 1. září 2024. Zprovoznění druhé etapy se odkládá až na konec roku. Na trase obchvatu za jednu miliardu je devět mostů.

„Jedním z důvodů pro odložení termínu zprovoznění je plánovaná úplná uzavírka Puškinovy ulice (I/22), kde budou od spuštění provozu na novou část obchvatu pokračovat stavební práce. Po dobu úplné uzavírky proběhne kompletní rekonstrukce propustku, osazení obrub, výstavba dvou nových dělících ostrůvků, pokládka konstrukčních vrstev vozovky a dokončení souběžné cyklostezky v úseku od nově vybudované okružní křižovatky ve směru do města. A to na zhruba cca 350 metrech komunikace,“ informoval Adam Koloušek z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ŘSD.

Dalším důvodem je pak dřívější zprovoznění části silnice II/186 v ul. Plánická v místech napojení na novou okružní křižovatku na právě budovaném obchvatu, a to ve směru do Klatov. Nová okružní křižovatka v ul. Plánická řeší propojení obchvatu se silnicemi II/186 a III/1861, které ale nebyly uvažovány jako součást první části stavby. Jejich zprovoznění bylo podle Kolouška původně plánováno na konec záři 2024.

Úplná uzavírka silnice I/22 v ul. Puškinova, pro kterou byla jediná objízdná trasa stanovena po nově zprovozněné části obchvatu, by pak bez dřívějšího zprovoznění silnice II/186 na příjezdu od Horažďovic vyvolala nutnost objíždět Klatovy až k okružní křižovatce u Štěpánovic, což by pro řidiče znamenalo závlek až 10 km. „Po vzájemném dohodě mezi zástupci města Klatovy, ŘSD a zhotovitelem bylo stanoveno, že podmínkou pro povolení úplné uzavírky Puškinovy ulice je nutné zprovoznit i část silnice II/186 ul. Plánická ve směru do Klatov a tak zajistit zkrácení objízdné trasy pro místní obyvatele,“ vysvětlil Adam Koloušek.

Napojení silnice I/27 na severozápadní obchvat u Štěpánovic, což je větev k průmyslové zóně, bude dokončeno do 15. září 2024. Do tohoto termínu pak dojde i ke zprovoznění silnice II/186 od nové okružní křižovatky na Plánické ul. ve směru na Plánici. Větev okružní křižovatky ve směru na Čínov (III/1861) pak bude zprovozněna v průběhu září. Součástí tohoto uzlu bude i nově vybudovaná “Čínovská zatáčka“, která se bude využívat pouze pro konání automobilových závodů, což by v okružní křižovatce nebylo možné.

Druhá etapa obchvatu bude zprovozněna do konce letošního roku, kompletní práce na všech stavebních objektech budou dokončeny do května 2025.

Celých osm kilometrů nové silnice zhruba za jednu miliardu korun, vedou až do klatovské části Luby. Na trase obchvatu je devět mostů, nejsložitější se nachází hned na začátku za Štěpánovicemi, dlouhý dlouhý 165 metrů a překonává železnici i silnici třetí třídy.

Dvoupruhový obchvat bude součástí silnice I/27, hlavního tahu Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Německo. Je důležitý pro celé Pošumaví, ale i pro Šumavu a cesty do Bavorska. „Absolutně vyloučíme, aby tranzitní doprava projížděla centrem Klatov. Bude to tam bezpečnější, plynulejší a samozřejmě se průjezd po obchvatu zrychlí," uvedl šéf plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol.

Situace je nejhorší na příjezdové Plzeňské ulici, kudy projíždí 17 200 vozidel za 24 hodin. Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) se prvotní záměr obchvatu objevil už v 70. letech. „Je pro nás velmi významný, tranzitní průjezd městem dramaticky narostl," řekl. Obchvat zvládne předpokládaný nárůst dopravy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Ředitelství silnici a dálnic ŘSD

Štítky obchvat Klatov, silniční obchvat, ŘSD, silnice I/27

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Co jiného čekat. V této zemi je pravidlem, že plánované lhůty se nedodržují a stejně tak se nedodržují rozpočty nákladů. Vždycky se objeví něco nepředvídaného, za co si daňový poplatník musí připlatit.

Čtvrtek, 15. srpna 2024, 10:47Odpovědět

Odkládá se zprovoznění toužebně očekávaného obchvatu Klatov za miliardu. Hotovo bude až na konci roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.