Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Příhraničí Bavorska a Plzeňského kraje spojují tři autobusové linky, zájem roste

Přeshraniční autobusovou linku z bavorského Lamu do Hamrů na Klatovsku využije letos přes 10 tisíc pasažérů, zejména turistů. Jde o první přeshraniční spoj integrovaný do veřejné dopravy obou zemí, zavedený díky aktivitě okresu Cham před 16 lety. V současné době spojují příhraničí Bavorska a Plzeňského kraje už tři linky, napojené také na okres Regen. Jezdí od května do října. Novinářům to řekl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). V oblasti letos platí výhodná jízdenka na vybrané autobusy i vlaky.

"Bez podpory Svobodného státu Bavorsko by toto nebylo možné. (bavorský) Ministr dopravy Christian Bernreiter nám tuto podporu (linek) přislíbil i nadále pro léta 2024 a 2025," řekl zemský rada okresu Cham a předseda krajského sněmu Horní Falce Franz Löffler.

Podle Špotáka mají obyvatelé i návštěvníci příhraničních oblastí cenově výhodné síťové jízdenky Integrované dopravy Plzeňského kraje nazvané Turista Plzeňskem a Bavorskem. "Cestovat lze výhodně na skupinovou jízdenku i jednotlivě. Pro jednotlivce vyjde jízdenka na 240 Kč, pro skupinu (dva dospělí plus maximálně tři děti do 15 let) na 360 Kč. Jízdenka platí v celém systému integrované dopravy na českém území a ve vybraných vlacích a autobusech v příhraničních okresech Cham a Regen," řekl hejtman. Pasažér ji může využít vždy 24 hodin od počátku její platnosti a mezi spoji libovolně přestupovat, a to v pracovní dny i o víkendech.

"Vzájemná přeshraniční spolupráce funguje velmi dobře na komunální, regionální i státní úrovni," řekl Václav Bernard (STAN), náměstek ministra dopravy, který je současně starostou příhraniční obce Všeruby na Domažlicku. "Povolení pro všechny autobusové linky jsou platná do roku 2028. Budu velmi rád, když budou pokračovat i dále," dodal.

Špoták se s bavorskou stranou shodl na tom, že je teď třeba autobusové linky rozšířit a využít je také pro pendlery, kteří jezdí denně za prací do Bavorska.

V Plzeňském kraji fungují běžně tři přeshraniční autobusové linky, jedna z nich ale letos kvůli stavbě průtahu Železnou Rudou není v provozu. Více než 66kilometrovou trasu Klatovy - Nýrsko - Lam - Arnbruck - Bodenmais (viz mapa) obsluhuje o víkendech Arriva Střední Čechy, a to dvěma páry spojů v celé trase. Letos tato linka jezdí od 18. května do 13. října. "V pracovní dny ji zajišťuje německý dopravce v úseku Bodenmais - Nýrsko od 15. května do 31. října," řekla mluvčí Plzeňského kraje Helena Frintová.

Linku Furth im Wald - Česká Kubice - Domažlice - Klenčí pod Čerchovem - Čerchov - Waldmünchen (49 km, viz mapa) provozuje Arriva o víkendech od 18. května do 13. října čtyřmi páry spojů. "Trasa Klatovy - Čachrov - Železná Ruda - Javor (Arber) s délkou 52 kilometrů není letos kvůli stavbě průtahu Železné Rudy a uzavírce silnice I/27 provozována," uvedla mluvčí. Všechny jízdní řády jsou zde.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky ČR, Německo, správa, automobilová, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příhraničí Bavorska a Plzeňského kraje spojují tři autobusové linky, zájem roste  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.