Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Farmáři z Plzeňska vyrazí ráno s desítkami traktorů na další protestní jízdu proti zemědělské politice

Zemědělci z Plzeňského kraje budou ve středu opět protestovat proti evropské i národní agrární politice. Kolony traktorů a dalších strojů vyjedou na hlavní silnice ze tří míst regionu. V 10:00 hodin startuje akce například v Třemošné na severním Plzeňsku a počítá se s účastní asi 30 traktorů. S desítkami dalších traktorů vyjedou ráno z Chválenic zemědělci z jižního Plzeňska a Rokycanska. Farmáři z Klatovska pojedou z Číhaně.  

„V této souvislosti opět upozorňujeme řidiče, aby počítali s tím, že se ve středu mohou v silničním provozu setkat s větším množstvím zemědělských strojů, než jsou obvykle zvyklí. Doporučujeme zejména trpělivost, respektování dopravního značení a také to, aby řidiči zbytečně neriskovali při předjíždění zemědělské techniky,” informovala mluvčí policie Pavla Burešová

Vyjedeme z Třemošné kolem 10:00. Protest má být oficiálně mezi 10:00 až 12:00. Určitě pojede 30 traktorů, ale doufám, že jich bude víc," uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. „Pojedou po hlavních tazích do Zruče, pak do plzeňského Bolevce a odtud k obchodnímu centru Globus, kde se otočí na kruhovém objezdu a pojedou dolů a poté po Plaské v Plzni zpět do družstva v Třemošné," řekl. Podle Bulína nechtějí farmáři blokovat dopravu, budou držet rozestupy.

Zemědělci z jihu Plzeňska a Rokycanska vyjedou ve středu kolem 08:00 ze zemědělského podniku v Chválenicích. "Pojedeme až na Částkovu a Koterovskou v Plzni, aby bylo vidět, že pořád přitahujeme šrouby. Pokud budou další akce, budeme se tlačit dál do centra, asi ke krajskému úřadu," řekl šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma. Farmáři z Klatovska vyrazí z Číhaně zhruba kolem 10:00 ke Klatovské nemocnici a zpět. Z Chválenic i z Číhaně pojede nejméně 30 strojů.

"Pokud se opět nic nepohne, tak budou další protesty okolo dubnového veletrhu TECHAGRO v Brně, před evropskými volbami (začátek června), dále před Živitelkou (výstava Země živitelka v Českých Budějovicích koncem srpna)," řekl Šíma.

Podle něj se stále hovoří o podpoře zemědělců, ale výsledky nejsou žádné. "Středeční protest je proti Bruselu i proti české vládě," řekl Šíma. Uvedl, že slíbených 550 milionů Kč pro zemědělce, o nichž se hovoří, jsou směšnou podporou. "Spočítal jsem si, že z toho, co vláda slíbila při svém nástupu, tak dodnes dluží zemědělství 8,4 miliardy korun. Nic z toho nechtějí zemědělci navíc, to vše oni slíbili a nesplnili. A to je za dva roky docela dost, u středních podniků to dělá několik milionů korun ročně," konstatoval Šíma. V sumě je zvýšená daň z nemovitosti pro zemědělství, která se podle něj neměla podle slibů zvedat, a úlevy na sociálním a zdravotním pojištění, které měly platit už od roku 2023. "Dále slíbili, že národní dotace nechají na pěti miliardách, ale sundali je na polovinu, což je za dva roky pět miliard korun," řekl.

Podle Bulína byla zvolena k protestům středa místo původního čtvrtka kvůli tomu, že ve čtvrtek zasedá v Bruselu evropská rada ministrů zemědělství, kde mají diskutovat o krizovém balíčku na podporu zemědělců a také o zamezení dovozu ruského a běloruského obilí.

"Potřebujeme nějakou rychlou finanční pomoc, abychom nezkrachovali," řekl Bulín. Kromě slev na sociálním a zdravotním pojištění chtějí farmáři více peněz na chov zvířat. "Suma 550 milionů korun je velmi malá a oboru nepomůže. V Praze na ministra volali: To dej včelařům," řekl Bulín. Dále farmáři z Plzeňska požadují nedanit evropské dotace a vrácení daně z nemovitosti na původní hodnotu. "Teď se nám zvýšila o 80 procent," řekl Bulín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky protest zemědělců, zemědělská politika, kolona, protestní jízda, farmáři, jízda traktorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmáři z Plzeňska vyrazí ráno s desítkami traktorů na další protestní jízdu proti zemědělské politice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.