Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vozy za 638 milionů korun koupil loni plzeňský dopravní podnik, šlo hlavně o velké a nejmodernější tramvaje

Nová vozidla za 638 milionů korun nakoupily loni Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Hlavní loňskou dodávkou bylo deset tramvají Škoda 40T v ceně 550 milionů korun. Letos a příští rok odebere městský podnik dalších deset vozů Škoda 40T za 680 milionů Kč. Na letošní rok má podnik kontrakty na vozidla MHD v celkové výši 786 milionů Kč.

"Loni jsme ještě převzali od výrobce dva dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 26Tr v ceně 32 milionů korun, tři (polské) autobusy Solaris Urbino 18 New za 25 milionů, čtyři (české) autobusy SOR NS 12 v ceně 24 milionů korun, které zařadíme do plného provozu tento měsíc," uvedl mluvčí PMDP René Vávro. Dopravní podnik dále koupil dva japonské midibusy Isuzu Novo Citi Life za necelých sedm milionů korun.

"Letos má výrobce tramvají v plánu zahájení dodávky deseti vozů Škoda 40T v ceně 680 milionů. Tato dodávka bude dokončena v roce 2025," řekl mluvčí. PMDP má dále objednaných šest autobusů Solaris Urbino 18 New v ceně 50 milionů korun, dva trolejbusy Škoda 26Tr za 32 milionů korun a čtyři autobusy SOR NS 12, za něž zaplatí 24 milionů Kč.

Největší dodávkou posledních let byly loni i letos velkokapacitní tramvaje Škoda 40T z dílen Škody Transportation, součásti Škody Group. "Z plánované dodávky máme dvě předsériová vozidla a deset z první série. Na konci letošního roku bude zahájena dodávka posledních deseti vozidel druhé série tohoto typu, dokončena má být do června 2025. Jejich převzetím bude smlouva na dodávku tramvají naplněna," dodal Vávro.

První dva vozy Škoda 40T jezdí v Plzni od října 2021 a v provozu se podle něj osvědčily. Obousměrné tramvaje jsou důležité hlavně při výlukách a dalších mimořádnostech. Podle šéfa PMDP Jiřího Ptáčka jsou tříčlánkové vozy, označované také ForCity Smart, stoprocentně nízkopodlažní, klimatizované a v porovnání s ostatními vozy výrazně tišší. Pojmou nejvíce cestujících z vozového parku firmy.

Tramvaje, jichž má podnik přes 100, přepraví v Plzni přes 40 procent cestujících. PMDP ročně převezou na všech třech trakcích přes 110 milionů lidí. Plzeň loni v březnu otevřela novou tramvajovou vozovnu na Slovanech za 1,8 miliardy Kč. Nahradila původní areál z roku 1943, který byl dlouho v havarijním stavu a byl postaven pro tramvaje s třetinovou hmotností, než mají současné dvakrát delší vozy.

První tramvaje vyjely v Plzni v červnu 1899, kdy měly depo v Cukrovarské ulici, blíže centru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Martin Pecuch,

Štítky PMDP, tramvaje, nákup tramvají, dopravní podnik, Škoda 40T

Vozy za 638 milionů korun koupil loni plzeňský dopravní podnik, šlo hlavně o velké a nejmodernější tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.