Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Majitelé elektromobilů mohou až do roku 2025 zdarma parkovat v ulicích Plzně

Majitelé aut označených registrační značkou elektrického vozidla mohou v Plzni využít celodenní parkování zcela zdarma. Toto pravidlo zavedla radnice už v roce 2020 s platností do letošního srpna. Nyní se tato úleva prodlužuje až do srpna roku 2025. Registr řidičů zatím na území západočeské metropole eviduje přibližně pětistovku elektromobilů.

„Prodeje elektro aut se i u nás zvyšují, zatím ale ne takovým tempem jako v cizině. Dokud nebude četnost nízkoemisních aut v poměru k ostatním na patřičné úrovni, je v zájmu města majitele šetrných vozidel s nízkými emisemi zvýhodňovat. Proto jsme se rozhodli pravidlo bezplatného parkování po třech letech existence prodloužit o další dva roky a pak uvidíme, jaká bude situace a jak s výjimkou naložíme dál,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Má-li vozidlo emise pod 50 g CO2/km, může jeho majitel zažádat o speciální registrační značku s označením EL. Tento parametr splňují všechny elektromobily a také některé plug-in hybridy, dále vozidla na vodíkový pohon. Změna registrační značky není povinná, záleží na majiteli vozidla, zda si na něm ponechá klasickou registrační značku, nebo si zažádá o vydání speciální.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Plzně

Štítky parkování, parkovací místa, elektromobilita, parkování zdarma, výhody pro majitele elektromobilů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Mají to ti majitelé elektromobilů dobře zařízené! Elektroauto si koupili s významnou dotací z prostředků od ostatních daňových poplatníků, mají úlevy na pojištění auta a teď i parkování zadarmo. Taky na úkor ostatních daňových poplatníků. Takže ti, kdo si koupí auto za 300 tisíc, protože na dražší nemají, nesou náklady spojené s vlastnictvím elektroaut, která si kupují ti, kteří mohou za přibližovadlo obětovat milion.

Pondělí, 7. srpna 2023, 10:18Odpovědět

Majitelé elektromobilů mohou až do roku 2025 zdarma parkovat v ulicích Plzně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.