Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Nový přivaděč k dálnici D5 u Stříbra za 261 milionů zrychlil provoz a zvýšila se jeho bezpečnost

S půlročním předstihem mohli řidiči začít využívat dokončený silniční přivaděč na dálnici D5 u Stříbra v celkové délce 4773 metrů. Stavba za 261 milionů korun teď prošla kolaudací. Vzhledem k celkové stavební náročnosti byl projekt stavby přivaděče na dálnici D5 rozdělen na dva úseky se samostatným stavebním povolením.

Stavba prvního nového úseku silnice v délce 1341 metrů byla dokončena v květnu 2020. Se stavbou druhého úseku o délce 3432 metrů se začínalo na konci dubna 2022. V prosinci 2022 byl již tento úsek uveden do předčasného užívání.

„První úsek zahrnoval přeložku silnice II/230 do nové trasy, protože stávající úsek nebylo možné zrekonstruovat do požadovaných parametrů silnice II. třídy. Na něj navázal úsek druhý, který již bylo možné upravit za pomoci šířkových, směrových a výškových úprav v původní trase,“ popsal důvod rozdělení stavby na dva dopravní úseky náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

„Stavba byla svým rozsahem finančně náročná, proto Plzeňský kraj požádal o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), a to na každý úsek samostatně. V obou případech jsme byli úspěšní, získali na stavbu celkem 192 milionů korun z evropských zdrojů a zbytek 69 milionů jsme uhradili z rozpočtu kraje,“ zdůraznil náměstek hejtmana Čížek.

Díky rekonstrukci se v daném úseku silnice II/230 významně zvýšila bezpečnost veškeré silniční dopravy. Byly odstraněny četné prudké zatáčky a nepřehledné a šířkově úzké úseky původní silnice s nezpevněnými krajnicemi, které byly příčinou mnoha dopravních nehod. Touto úpravou se podstatně zkrátila délka silnice i doba jízdy.

„Pro město Stříbro i pro občany a spádové oblasti má úspěšné dokončení stavby přivaděče velký význam, protože se provoz zrychlil a zvýšila se jeho bezpečnost. Město Stříbro již od počátku u této stavby pomohlo s pozemky, protože od začátku bylo přesvědčeno o tom, že vybudování přivaděče na dálnici D5 je cesta správným směrem,“ komentoval úspěšnou kolaudaci stavby starosta Stříbra a náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Martin Záhoř (ANO).

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj

Štítky Silnice u Stříbra, nový přivaděč k D5, stavba nové silnice, kolaudace nové silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový přivaděč k dálnici D5 u Stříbra za 261 milionů zrychlil provoz a zvýšila se jeho bezpečnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.