Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Radnice začíná stavět poslední úsek greenway podél Vejprnického potoka, hotovo bude na začátku prázdnin

Cyklisté se již brzy projedou po stezce v Plzně do Nýřan. Město totiž začíná stavět poslední úsek greenway podél Vejprnického potoka. U stezky s lávkou přes potok vznikne také odpočívka a obnovy se dočká také studánka. Stavba za devět milionů korun by měla být dokončena počátkem letních prázdnin.

Nově budovaný 761 metrů dlouhý úsek stezky pro chodce a cyklisty je součástí systému takzvaných plzeňských greenways, které umožňují pohodlný a bezpečný pohyb podél plzeňských potoků a řek, jak pěším, tak cyklistům i jiným uživatelům individuálních prostředků mikromobility.

„Je to poslední úsek greenway podél Vejprnického potoka, která propojí stávající úseky a cyklisty pohodlně dovede až do Nýřan. S jejím dobudováním bude mít Plzeň další cyklovýpadovku, po které by již v létě mohli dojíždět do práce první cyklisté,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Nová stezka pro chodce a cyklisty povede převážně po pravém břehu Vejprnického potoka v trase dnešní pěšiny. Poté ho překlene téměř dvanáct metrů dlouhou lávkou. „Jde o hodně podmáčené místo se dvěma menšími tůněmi a prameny, proto bude pro stavbu důležité řádné odvodnění. Stavaři si tu navíc musí vybudovat brod, aby se dostali s technikou tam, kam potřebují,“ vysvětlil Evžen Kaucký ze Správy veřejného statku města Plzně, který stavbu dozoruje.

„Všude, kde to je možné, bude stezka s asfaltovým povrchem ve třímetrové šíři, jen v asi stometrovém úseku, kde se městský pozemek mezi soukromými pozemky zužuje, bude stezka jen dvoumetrová. V jiném úseku vznikne také odpočívka a nově bude upravena studánka,“ doplnil Jan Kuneš ze SVSMP, jenž měl přípravu stavby na starosti. V místech dříve zarostlých náletovými dřevinami teď přibude kromě stezky také deset nových javorů.

„Plzeňské greenways, jak se říká systému sportovně rekreačních tras v údolí plzeňských řek, jsou oblíbené nejen mezi těmi, kteří neradi šlapou do kopce, ale i mezi cyklisty a koloběžkáři, kteří jezdí do práce nebo do školy na kole. Umožňují totiž rychlý a plynulý pohyb, jen občas přerušený křížením komunikací. Jsou tak vhodné i pro rodiny s dětmi či seniory, kteří se na frekventované komunikace bojí vjet,“ dodala plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková ze SVSMP.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky cyklostezka, cyklistika, greenway, Vejprnický potok, cyklodoprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice začíná stavět poslední úsek greenway podél Vejprnického potoka, hotovo bude na začátku prázdnin  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.