Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nově dokončená část Západního okruhu odvedla z centra Plzně desítky tisíc aut

Denně využívá nově dokončený obchvat západočeské metropole zhruba 14 500 aut, přičemž 1,5 tisíce z nich tvoří nákladní vozy. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechal zpracovat Magistrát města Plzně. Je znát, že okruh velmi ulevil například vytížené Karlovarské ulici, kde denně projede o šest tisíc aut méně.

Co si myslí zastupitelé Plzně o nově otevřené části Západního okruhu?

Déle než týden už se jezdí po nově otevřené části Západního okruhu Plzně. Délka úseku druhé etapy je 3,3 kilometru, jeho součástí je estakáda přes řeku Mži dlouhá 1,2 kilometru. Jedna z historicky největších investičních staveb kraje a města...

„Západní okruh dopravě v Plzni výrazně pomohl. Potvrzují to nejen čísla, ale i osobní zkušenosti řidičů, se kterými jsem měl možnost hovořit. Situaci v oblasti dopravy ve městě budeme dál sledovat a průběžně vyhodnocovat. Věřím, že trend, který se díky okruhu podařilo nastolit, ještě umocníme dalšími investicemi do dopravní infrastruktury,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Dostavba západní části okruhu přinesla očekávaný úbytek vozidel v centru Plzně. Nejvíce obchvat využívají řidiči mezi pátou a šestou hodinou ráno, když jedou za prací do průmyslové zóny na Borských polích. Frekventovanější provoz je pak také po třetí hodině odpolední, když se vrací domů.

„Obchvat je intenzivně využívaný od prvního dne otevření a čísla ukazují, že jeho obliba mezi řidiči stále roste. Nejvíce se odlehčilo Karlovarské ulici a pak také Skvrňanské. Z tohoto poklesu je pravděpodobné, že okruh výrazně ulevil i krajským silnicím na západ od Plzně,“ popsal situaci náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Pro bizarní dílo vybrali lidé jméno Lavička Pata a Mata. Kuriózní zastávka se bude v nejbližších dnech upravovat

I když by si mnozí lidé přáli zachovat v aktuální podobě bizarní autobusovou zastávku s netradiční lavičkou, která se nachází v Plzni - Radčicích na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně, město v příštích dnech chystá její opravu. Na...

Na Karlovarské na křižovatce U Družby je úbytek průjezdu vozidel o 15 procent denně, u křižovatky Pod Záhorskem pak 12 procent, což je zhruba šest tisíc aut za den.

Nejvíce aut projelo po okruhu druhý den po otevření, čidla zaznamenala za 24 hodin průjezd bezmála 17 tisíc vozidel.  „V běžné pracovní dny použije okruh zhruba 14,5 tisíce vozidel, z toho je 1,5 tisíce nákladních, z nichž je 200 kamionů,“ vyjmenoval náměstek s tím, že o sobotách vyjede na obchvat odhadem 11,5 tisíce vozidel, o nedělích necelých 10 tisíc.

Řidiči si na novou silniční stavbu ještě zvykají, proto bude město situaci i nadále sledovat. „Již z dosavadních dat je ale patrné, že Západní okruh otevírá potenciál pro další zklidnění dopravy v centru města,“ uzavřel Tolar.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky západní okruh, silniční stavby, doprava v Plzni, západní obchvat Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově dokončená část Západního okruhu odvedla z centra Plzně desítky tisíc aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.