Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pro bizarní dílo vybrali lidé jméno Lavička Pata a Mata. Kuriózní zastávka se bude v nejbližších dnech upravovat

I když by si mnozí lidé přáli zachovat v aktuální podobě bizarní autobusovou zastávku s netradiční lavičkou, která se nachází v Plzni - Radčicích na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně, město v příštích dnech chystá její opravu. Na lavičku, jejíž sedák se v levé části nachází asi jen 20 cm nad zemí a umožňuje posezení především jen dětem, upozornilo jako první médium Plzeňská Drbna. Lavička se vzápětí stala hitem po celé republice.

„Lavička by sem měla upravovat tento týden, nejpozději pak ten příští. Ta její nejnižší část se zvedne zhruba o 20 centimetrů. Teď se čeká na firmu, která to stavěla,“ potvrdila pro Plzeňskou Drbnu mluvčí magistrátu Eva Barborková. Ta už dříve uvedla, že současnou podobu lavičky nepovažuje vedení města za vhodnou. Zatím se neuskutečnila kolaudace, celá dopravní stavba je v předčasném užívání. Zastávku má v pronájmu dopravní podnik.

Na lavičku se jel v minulých dnech osobně podívat i náměstek primátora Plzně pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN). „Tak jsem si udělal vejlet a šel se také podívat na tu raritu našeho Západního okruhu, kterou se už pár dní baví celý internet a v médiích se jí dostalo pomalu víc pozornosti než měla samotná dvoumiliardová stavba. Pravda, dokážu si představit x jiných způsobů, jak vyprojektovat a postavit vodorovně lavičku v kopci, než zrovna takhle. Stalo se… Napravit to nebude taková věda. Bude to doufám brzy. Takže kdo jste si tu plzeňskou "šikmo zastávku" ještě nevyfotil, neodkládejte to,“ vyzývá k návštěvě ikonické zastávky Aleš Tolar.

Mnozí lidé by si ale přáli, aby zastávka zůstala tak, jak právě je. „První lavička v Plzni, která nediskriminuje lidi s gigantismem a nanismem. Pecka,“ komentoval dílo jeden občan na sociální síti. „A proč bychom nemohli mít trošku kuriózní lavičku na zastávce, která je navíc malý-lidi-friendly,“ říká Markéta Čekanová. A stejného názoru je například i plzeňský zastupitel Štěpán Krňoul (KDU-ČSL). „Když už to tam je, tak bych to jako kuriozitu klidně nechal. Třeba založíme nějaký nový "zastávkovský" směr.“ A lavičku by zachovala i Eva Jančová. „Pokud je to rarita, tak super. Šikmou věž taky nikdo nenarovnal a kolik tam jezdí turistů. V létě bych otevřela stánek se zmrzlinou a nechala turisty fotit si selfíčka.“

ANKETA: Kuriózní lavička z Plzně baví Česko, pomozte nám pro ni najít jméno

Obrovský ohlas zaznamenal u čtenářů Plzeňské Drbny text o bizarní autobusové zastávce na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně. Zastávka je ve svahu a lavičku v levé části mohou využít leda tak děti, protože její sedák je jen pár...

V anketě zvítězil název Lavička Pata a Mata

Na první pohled sice zastávka působí jako optický klam nebo že je nakřivo. Ale lavička je skutečně v rovině. Je však umístěna v poměrně příkrém svahu. Pokud si sedne dospělý člověk v její levé části, musí počítat s tím, že bude mít kolena pod bradou a nebude se mu vstávat úplně snadno. Kuriózní zastávka s názvem Ke Kovářce se nachází na okraji plzeňské městské části Radčice a je jasné, že ji rozhodně nebudou využívat davy lidí.

I když má zastávka oficiální jméno, reportéři Plzeňské Drbny uspořádali anketu na pojmenování samotné kuriózní lavičky. V anketě hlasovalo do 5. března 6460 čtenářů. S obrovským náskokem zvítězil název Lavička Pata a Mata, který získal 71 procent hlasů. Druhé místo obsadilo pojmenování Vodovážná, pro které hlasovalo 11 procent čtenářů. Název Cimrmanova by si přála čtyři procenta hlasujících, stejně jako pro název Rodinná (s předem daným pořadím!).

Pokud chcete lavičku vidět ještě před opravou a vyzkoušet si, jak se na sedí, máte tento týden zřejmě poslední příležitost se na zastávku vypravit.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky západní okruh, silniční stavby, doprava v Plzni, západní obchvat Plzně, autobusová zastávka, Lavička Pata a Mata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Jsou návrhy jak provést opravu když to tedy nemohou nechat jako místo pro děti ?

Pátek, 10. března 2023, 10:37Odpovědět

Pro bizarní dílo vybrali lidé jméno Lavička Pata a Mata. Kuriózní zastávka se bude v nejbližších dnech upravovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.