Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladí řidiči nejčastěji bourají v Plzeňském kraji na nechvalně známém úseku silnice I/20 u Nepomuku

Nejrizikovějším místem pro mladé motoristy na silnicích Plzeňského kraje je úsek silnice I/20 poblíž Nepomuku u odbočky na obec Klášter. Vyplývá to z analýzy Portálu nehod. V uvedeném nechvalně známém úseku ale rozhodně nebourají jen mladí řidiči. Naposledy tam letos v únoru havaroval devětasedmdesátiletý řidič osobáku, který nepřežil střet s autobusem.  

„Za poslední dva roky se zde stalo pět nehod mladých řidičů ve věku 18-31 let. Hlavní příčinou nehod byla nepřiměřená rychlost. Mírná zatáčka u odbočky na Klášter navazuje na dlouhé rovné úseky, především ze směru od Měcholup. Navíc vozovka z tohoto směru zde mírně klesá. To vše hraje patrně roli, proč mladí jedou vyšší rychlostí, než by to obezřetná jízda vyžadovala,“ říká Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod. Za necelý loňský rok tam bylo 13 nehod.

Analýza Portálu nehod jasně ukázala, že poměr počtu nehod zaviněných rychlou jízdou se mění v jednotlivých věkových kategoriích. „Právě ti nejmladší a nejméně zkušení jezdí nejrychleji a poměr nehod zaviněných z důvodu vysoké rychlosti je u nich zdaleka nejvyšší. Více než třetina nehod (34 %) byla u řidičů nejmladší věkové kategorie 18-24 let způsobena právě z důvodu nedodržení přiměřené rychlosti. Proto je více než na místě apel na mladé za volantem, aby byli opatrnější a obezřetnější,“ uvedl Jan Chalas.

Poměr nehod se snižuje úměrně s tím, jak se postupně zvyšuje věk řidičů. U řidičů ve věku 25-31 let je to už výrazně méně – 25,6 procenta. V další věkové skupině řidičů 32-38 let je to už „jen“ 21,2 procenta nehod způsobených vysokou rychlostí. „I z našich dat jasně vyplývá, že přibližně každý pátý majitel vozu ve věku 18 let způsobí dopravní nehodu. U řidičů do 24 let je riziko že způsobí nehodu téměř 2,5krát vyšší než je průměrná nehodovost v ČR,“ dodává Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Na silnici I/20 jsou velmi nebezpečná místa 

Zatím poslední velká nehoda se stala na nejnebezpečnějším místě letos 3. února, kdy se tam na mokré silnici střetl autobus s osobním autem. „Devětasedmdesátiletý řidič osobního vozidla Opel jedoucí od Plzně na Nepomuk při projíždění pravotočivé zátočiny na mokré vozovce nepřizpůsobil rychlost jízdy, dostal s vozidlem smyk. Přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím autobusem. Utrpěl zranění neslučitelná se životem. V autobusu cestovalo 30 zahraničních turistů, dvě osoby byly zraněny lehce,“ informovala tehdy Policie ČR.

Dalším velmi nebezpečným místem je i podle Portálu nehod úsek na stejné silnici I/20, jen o několik kilometrů blíže k Plzni. Konkrétně jde místo nedaleko za obcí Chválenice, těsně nad křižovatkou s odbočkou na Nezbavětice a Nezvěstice. V zátočině a v samotné křižovatce bylo za poslední dva roky 14 nahlášených nehod. V mnoha dalších případech se tam stala řada menších nehod, ke kterým nevyjížděla policie a ani záchranáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky nehoda, nehodovost, tragická nehoda, smrtelná nehoda, portál nehod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí řidiči nejčastěji bourají v Plzeňském kraji na nechvalně známém úseku silnice I/20 u Nepomuku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.