Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opilí řidiči způsobili nejvíce nehod na Plzeňsku a Tachovsku, často narazí do stromu a havarují na křižovatce

Severní Plzeňsko, Tachovsko a Klatovsko jsou tři nejrizikovější místa v našem kraji, kde se můžete na silnici potkat s řidičem pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z dat České kanceláře pojistitelů (ČKP). Tyto lokality bohužel zaujímají nelichotivé přední příčky i v celostátních statistikách. U nehod způsobených alkoholem přitom významně roste riziko vážného zranění nebo úmrtí.

Policie v posledních dvou letech řešila 282 446 nehod, přičemž u 14 490 z nich hrál významnou roli alkohol. Tyto nehody dále způsobily 5 474 lehkých zranění a 630 těžkých zranění, 96 dopravních nehod zaviněných vlivem alkoholu bylo smrtelných.

Usednutí za volant pod vlivem alkoholu může v lepším případě skončit tučnou pokutou nebo odebráním řidičského průkazu. V horší variantě můžou být následky i fatální. Podíl nehod pod vlivem mírně klesá, přesto jsou čísla velmi alarmující.   

„Přibližně každá pátá nehoda šetřená PČR končí zraněním nebo úmrtím účastníka dopravní nehody. U nehod s alkoholem je riziko zranění a úmrtí proti ostatním nehodám téměř dvojapůlnásobné, kdy 42,8 procent nehod pod vlivem alkoholu zahrnuje zranění nebo úmrtí,“ vyjmenovává Petr Jedlička z ČKP.

Česká asociace pojišťoven si nechala zpracovat průzkum, který odhalil šokující informace. Deset procent lidí přiznalo, že usedají za volant po požití alkoholu nebo jiných návykových látek. Navíc doplnili, že v letošním roce takto činí častěji než v o tom minulém.

Řidiči pod vlivem bourají do stromů a na křižovatkách

„Téměř 13 procent nehod se stromy jsou takové nehody, při kterých byl řidič pod vlivem alkoholu. To z celkového počtu nehod s přítomností alkoholu činí přibližně osm procent nehod,“ přibližuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends.

Úplně nejvíce nehod pod vlivem omamných látek se odehrává na křižovatkách ve velkých městech. „Pokud se podíváme na absolutní počet nehod zaviněných řidiči s alkoholem či drogami v krvi, tak podle dat Portálu nehod jasně dominují křižovatky velkých měst. Mezi hlavními příčinami nehod se pak objevuje nepřizpůsobení rychlosti, nevěnování se řízení, nezvládnutí řízení vozidla, nesprávné otáčení nebo couvání či jízda po nesprávné straně vozovky,“ dodává Chalas.

Nejrizikovější jsou silnice na jižní Moravě a na Plzeňsku

Nejvíce nehod pod vlivem alkoholu připadá na oblast jihozápadní Moravy a západ Čech. Enormní rizikovost vychází také v okrese Plzeň-sever, Tachov, Znojmo, Hodonín a Jindřichův Hradec, kde podíl nehod pod vlivem alkoholu vždy překračuje 10 procent všech nehod, kterými se policie zabývá.

Konkrétní statistika nejvíce rizikových okresů za roky 2020 až 2022

  • Břeclav: z celkového počtu 1 774 nehod vzniklo 210 pod vlivem alkoholu (11,8 %)
  • Plzeň-sever: z celkového počtu 2 134 nehod vzniklo 232 pod vlivem alkoholu (10,9 %)
  • Tachov: z celkového počtu 1 304 nehod vzniklo 141 pod vlivem alkoholu (10,8 %)
  • Znojmo: z celkového počtu 1 240 nehod vzniklo 133 pod vlivem alkoholu (10,7 %)
  • Hodonín: z celkového počtu 1 821 nehod vzniklo 193 pod vlivem alkoholu (10,6 %)
  • Jindřichův Hradec: z celkového počtu 1469 nehod vzniklo 153 pod vlivem alkoholu (10,4 %)
  • Písek: z celkového počtu 1 108 nehod vzniklo 106 pod vlivem alkoholu (9,6 %)
  • Český Krumlov: z celkového počtu 1 402 nehod vzniklo 132 pod vlivem alkoholu (9,4 %)
  • Blansko: z celkového počtu 1 615 nehod vzniklo 145 pod vlivem alkoholu (9 %)
  • Klatovy: z celkového počtu 1 591 nehod vzniklo 139 pod vlivem alkoholu (8,7 %)

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Česká kancelář pojistitelů

Štítky nehodovost, dopravní nehody, alkohol za volantem, řidič pod vlivem, Česká kancelář pojistitelů, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Obvesel

Tak to je ještě poměrně malé číslo nehod pod vlivem alkoholu či drog v okresech Tachov a Plzeň - sever! Místně příslušný orgán PČR v těchto lokalitách mnohdy přimouří oko při silniční kontrole a řekne: ,,To jsi ty, tak to rychle zmiz a dávej si pozor." Posílal bych hlídky z jiných okresů a naopak. To by tady ztratilo řidičák 60% řidičů. Bohužel zatím zde platí pravidlo, dokud tady nezemře dítě zaviněné zabití řidičem pod vlivem alkoholu a drog, řešit se to nebude.

Středa, 28. prosince 2022, 22:29Odpovědět

Opilí řidiči způsobili nejvíce nehod na Plzeňsku a Tachovsku, často narazí do stromu a havarují na křižovatce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.