Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Ovčí most přes řeku Radbuzu prošel náročnou opravou za 25 milionů, už ho opět mohou využívat motoristé i pěší

Motoristé i pěší už mohou opět využívat opravený silniční most přes řeku Radbuzu v Holýšově na jižním Plzeňsku. Most, který je zásadní spojnicí mezi Holýšovem a Novým Dvorem, byl ve špatném technickém stavu. Rekonstrukce za téměř 25 milionů korun skončila o měsíc dříve proti původnímu plánu.

„Most přes řeku Radbuzu je velmi důležitý pro řadu podniků v průmyslové zóně i pro dopravu dětí do škol. Denně zde dojíždí jen v těchto místech dvacítka dětí do základních škol. Nedaleko mostu je speciálně pro ně na levém břehu řeky Radbuzy zřízena autobusová zastávka. Most je velmi intenzivně využíván také turisty, chodci, cyklisty. V neposlední řadě je most využíván pro dopravu vytěženého dřeva,“ říká náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

Rekonstrukce mostu byla nutná vzhledem k masivnímu zatékání do nosné konstrukce mostu. „Zatížitelnost mostu by tak vlivem zatékání výrazně klesala. Rekonstrukcí bude prodloužena i životnost, provedením kvalitního izolačního systému a odvodnění,“ dodal náměstek Čížek. Hlavním základem rekonstrukce bylo odstranění zatékání do mostu, provedení nové hydroizolace a statického zesílení nosného oblouku. Díky rekonstrukci se dosáhlo zvětšení zatížitelnosti, kvalitnějšímu odvodnění mostovky a celého mostu. Most byl uzavřen od března letošního roku, plánovaná rekonstrukce měla trvat do konce listopadu.

Původní most byl dřevěný a nesl název „Ovčí most“, pravděpodobně podle ovcí, které po něm kdysi přecházely. V roce 1927 byl tento dřevěný most nahrazen železo-betonovým.

Ohodnoť článek

Foto Eva Mertlová

Štítky most, rekonstrukce mostu, most přes Radbuzu, most v Holýšově, Radbuza, Holýšov, doprava, Plzeňský kraj, Pavel Čížek, rekonstrukce, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovčí most přes řeku Radbuzu prošel náročnou opravou za 25 milionů, už ho opět mohou využívat motoristé i pěší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.