Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začátek školního roku je podle policistů velmi rizikový, posílí proto hlídky u základních škol

Už pozítří děti opět vrátí do školy. Řidiči tak musí být velmi obezřetní, a to zejména v okolí škol. Po celé Plzni potkáte v prvních zářijových dnech více policejních hlídek, které budou dohlížet na bezpečnost u přechodů. Zaměří se ale i na kontroly šoférů i na cyklisty.

Konec letních prázdnin a začátek školního roku je podle policistů velmi rizikové období. Na silnicích je mnohem větší provoz a také chodů se školními taškami rapidně přibývá. „V prvních dnech nového školního roku budou policisté v blízkosti základních škol a na dalších předem vytipovaných přechodech pro chodce, dohlížet zejména na správné a bezpečné přecházení vozovky, dodržování pravidel a povinností. Děti budeme upozorňovat na nástrahy, které na ně mohou při nepozornosti v dopravě číhat, především na rizika spojená s přecházením vozovky,“ říká policejní mluvčí Barbora Šmaterová.

Policisté zároveň doporučují, aby rodiče prvňáčků své děti v prvních dnech školy doprovázeli. Děti by měly nosit výrazné barevné oblečení, vhodné je doplnit je odrazkami na batozích. „Chtěli bychom apelovat na řidiče motorových vozidel, aby jezdili se zvýšenou opatrností a v okolí škol raději ubrali plyn. Mohou tak lépe a hlavně včas reagovat na nečekanou dopravní situaci, vyvolanou například nepozorným chodcem – dítětem,“ zdůrazňuje mluvčí.

V ulicích města budou také městští strážníci. Jejich prioritou bude usměrňování dopravy na přechodech a dohled nad malými školáky. „Hlídky budou například u přechodů pro chodce u 31. ZŠ v ulici Elišky Krásnohorské, u 4. ZŠ v Kralovické ulici, na bezpečnost dětí mířících do školy dohlédnou i na křižovatce Koterovská a Habrmannova a na dalších mnoha místech,“ přiblížila mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová. Na pozoru se měli mít řidiči také kvůli kontrolám dodržování rychlosti, hned na začátku září strážníci vyrazí do terénu s radarem.

Velké kontrola odhalila 335 přestupků

S koncem prázdnin upřeli policisté svou pozornost i k řidičům. U těch kontrolovali zejména dodržování rychlosti, použití bezpečnostních pásů nebo to, zda při jízdě nedrží v ruce mobilní telefon. „Policisté zkontrolovali celkem 1354 vozidel, přičemž zjistili 335 přestupků. Dvacet čtyři přestupků oznámili správnímu orgánu k projednání, ostatní přestupky vyřešili na místě uložením pokut v příkazním řízení v celkové částce 153 200 korun,“ vyčíslila policistka Iva Vršecká.

Nejčastějším přestupkem byla rychlá jízda, čímž se provinilo 113 řidičů. Nevyhovující technický stav vozidlo využilo k jízdě 51 řidičů. Dalších 14 šoférů za jízdy používalo mobilní telefon a 48 lidí jelo po dálnici bez známky. „Na dálnici také naměřili policisté nejvyšší překročení dovolené rychlosti, a to o 62 kilometrů v hodině. K nejzávažnějším protizákonným jednáním patří požití alkoholu před jízdou, což bylo zjištěno u šesti řidičů, u dalších čtyř policisté odhalili ovlivnění jinou návykovou látkou,“ uzavřela Vršecká.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky městská policie, dohled u přechodů, začátek školního roku, bezpečnost dětí, chodci, Plzeň, Eliška Krásnohorská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek školního roku je podle policistů velmi rizikový, posílí proto hlídky u základních škol  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.