Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeň nezdraží pro rok 2023 ceny tepla, poplatek za komunální odpad, vodné, stočné ani předplatné na MHD

Plzeňany může potěšit zpráva, že společnost Plzeňská teplárenská pro rok 2023 nezdraží ceny tepla v Plzni pro domácnosti ani pro firmy. Cena tepla tak zůstane pod hranicí 600 korun za 1GJ a zůstane tak nejlevnější cenou tepla v České republice.

Plzeň tak pro rok 2023 nezdraží cenu tepla, poplatek za komunální odpad, vodné a stočné ani předplatné na MHD. Tímto krokem chce město ulevit občanům, aby se mohli připravit na výrazné zdražení elektřiny a plynu, což jsou komodity, které nemůže ovlivnit. Uvedl to na tiskové konferenci náměstek primátora David Šlouf (ODS). Stagnace cen způsobí v roce 2023 propad příjmů města o 130 až 150 milionů Kč.

Teplo dodává Plzeňská teplárenská do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem. Ani pro ně se cena odebíraného tepla v roce 2023 nezmění.

Rozhodnutí o tom, že Plzeňská teplárenská nezdraží ceny tepla, padlo v úterý. V bývalé městské společnosti má teď město Plzeň podíl 65 procent, zbytek je v majetku skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. „Jsem rád, že se nám podařilo najít shodu s naším partnerem v Plzeňské teplárenské skupinou EPH na nulovém nárůstu ceny tepla pro rok 2023. Již před prázdninami jsme Plzeňanům slíbili, že udržíme v Plzni nízkou cenu tepla a teď tento slib plníme. V této složité době je nutné, aby město drželo spolu se svými občany a nevydělávalo na nich,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Udržení stávajících cen si může společnost Plzeňská teplárenská dovolit i díky tomu, že není jakkoliv závislá na dodávkách plynu z Ruska. Jejím zdrojem vytápění je komunální odpad, který se zpracovává ve spalovně v Chotíkově. Dále ve svém zelením kotli zpracovává biomasu v podobě štěpky. Spalování hnědého uhlí pak doplňuje zbytek spotřeby.

„Stejně jako teplo nezdraží v Plzni pro rok 2023 ani cena vodného a stočného,“ konstatoval primátor města Plzně Šindelář, který je současně předsedou představenstva společnosti Vodárna Plzeň Pavel Šindelář.

S nulovými nárůsty ceny tepla i vodného a stočného počítá návrh rozpočtu města na rok 2023. Podle ekonomického náměstka primátora Šloufa si to město může dovolit vzhledem k tomu, že je ekonomicky zdravé a nachází se ve výborné finanční kondici. „Známe recept, jak občanům města co nejvíce pomoci při růstu cen elektřiny a plynu, které město nemůže ovlivnit. Proto jsme již pro letošní rok rozhodli, že nedojde ke zdražení nájmů městských bytů, nebytových prostor ani předplatného pro městskou hromadnou dopravu. Rozpočet města na rozdíl od rozpočtu domácností toto zatížení zvládne, a to bez omezení investic nebo prodeje městského majetku,“ doplnil David Šlouf.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, Pavel Šindelář, David Šlouf, teplo, Plzeň, komunální odpad, městská hromadná doprava, Česko, ODS, Energetický a průmyslový holding, Daniel Křetínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň nezdraží pro rok 2023 ceny tepla, poplatek za komunální odpad, vodné, stočné ani předplatné na MHD  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.