Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Déšť na Plzeňsku zvednul hladiny menších řek, Klabava večer klesla ze třetího povodňového stupně na první

Vytrvalý déšť v Plzeňském kraji zvednul hladiny menších toků. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku byl dnes vyhlášen i třetí stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je stále druhý. Klabava v Hrádku ale začala večer klesat a po 20. hodině už byla na prvním stupni. Na dvojce zůstávala Klabava v Nové Huti. Řeka Úslava ve Šťáhlavech na jižním Plzeňsku byla večer na prvním stupni a nárůst byl na Úslavě v Plzni Koterově, ale zatím nedosáhl ani prvního stupně. 

Meteorologové vydali výstrahu před záplavami právě pro Rokycansko a Plzeňsko. Následně by se mohly zvedat i hladiny na spodních tocích řek, varují meteorologové. Kvůli dešti také hlavně na Rokycansku zasahují hasiči. Podle Ivo Bohmanna z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v oblasti Brd v noci asi 70 milimetrů srážek. "Jak se bude vyvíjet počasí, stále modelujeme. V noci spadlo více srážek, než jaký byl odhad," řekl.

Říčka Klabava se při silnějších deštích často rychle zvedne. Podle odhadů ale bude její stav klesat. V Hrádku jen od 12:00 do 14:00 stoupla hladina Klabavy o 57 centimetrů a průtok se zdvojnásobil. Kolem 14:30 hladina vystoupala na 198 centimetrů, hranice pro vyhlášení třetího stupně je 190 centimetrů. Ostatní toky v Plzeňském kraji zatím zůstávají bez povodňového varování, ale zejména menší toky mají stoupající trend.

Kvůli dešti bylo dnes také zaplavené kolejiště ve stanici Mirošov na Rokycansku. Vlaky dočasně nahradily autobusy, uvedly České dráhy na svém webu. Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů měli hasiči už řadu výjezdů v souvislosti s deštěm a zvedáním hladiny toků. "Někde se voda dostala do sklepů, takže pomáháme s čerpáním. Na některých místech se už začaly pytlovat protipovodňové bariéry ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Nejvíce výjezdů je na Rokycansku. Zatím to sice není nic dramatického, ale situaci sledujeme," řekl. Během dnešního dne hasiči z Plzeňského kraje vyjížděli k bezmála 60 zásahům, které měly nějakou souvislost s deštěm, čerpali vodu ze sklepů, odstraňovali stromy a podobně.

Z větších měst nejvíce pohrozila velká voda v Rokycanech. Místostarosta Jan Šašek (ODS) na svém facebookovém profilu informoval, že povodňové orgány žádají občany o zabezpečení vlastního majetku ohroženého zvýšením hladin vodních toků, například vozidla poblíž vodních toků, zahradní nábytek a další odplavitelný materiál.

Podle předpovědi by srážky v Plzeňském kraji měly postupně slábnout a měnit se na přeháňky. Od neděle by se už nad západ Čech měl nasouvat výběžek vysokého tlaku. Pršet by mělo už mírně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Mirošov

Štítky déšť, hladiny řek, vydatné srážky, prší, povodňová bdělost, extrémní ohrožení, povodňová aktivita, Klabava, Plzeňský kraj, okres Rokycany, Hrádek, Úslava, Plzeň, Šťáhlavy, Nová Huť, Český hydrometeorologický ústav, Jan Šašek, ODS, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť na Plzeňsku zvednul hladiny menších řek, Klabava večer klesla ze třetího povodňového stupně na první  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.