Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Prazdroj ve spolupráci s domažlickým pivovarem oživil v limitované edici historickou značku Prior

V limitované edici oživil Plzeňský Prazdroj ve spolupráci s Městským pivovarem v Domažlicích svou historickou značku Prior. Svrchně kvašený pšeničný speciál odkazuje na značku piva, kterou Prazdroj vařil v první polovině devadesátých let, a to právě v domažlickém pivovaru, jenž pod něj tehdy spadal.

S nápadem uvařit v limitované várce pšeničný speciál odkazující na historickou značku Prior přišli v pivovaru v Domažlicích. Spolu s plzeňskými sládky pak pátrali v archivech Plzeňského Prazdroje po původních recepturách a oslovili i emeritní sládky, kteří pivo vařili před více než čtvrtstoletím.

Dvojice dnešních sládků – Jana Müllerová z Městského pivovaru v Domažlicích a Tomáš Pokorný z Prazdroje pak dali dohromady výslednou recepturu. Ta vychází z té původní, 31 let staré, ale je přizpůsobena chuťovým preferencím současných milovníků piv. Vznikl tak svrchně kvašený nefiltrovaný pšeničný speciál uvařený ze tří druhů sladu – pšeničného, plzeňského a karamelového. K chmelení sládci použili odrůdy Agnus a Žatecký poloraný červeňák. „Výsledné pivo je jedenáctka s 4,8 procenty alkoholu, která má chuťový charakter vhodný pro konec léta,“ říká domažlická sládková Jana Müllerová.

Současný Prior se vařil ve dvou várkách na dvou místech – v Plzni a v Městském pivovaru v Domažlicích. Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje s malými pivovary a snaží se spolu s nimi nabídnout spotřebitelům nevšední pivní zážitky. „Tentokrát se nám podařilo znovu po více než čtvrtstoletí propojit cesty Prioru, Prazdroje a historické budovy, ve které se v Domažlicích opět vaří pivo. Vznikl speciál, který, jak věříme, udělá radost nejen pamětníkům, ale i všem dnešním milovníkům piva,“ říká Tomáš Pokorný, sládek Prazdroje.

Pivo bude od tohoto víkendu k dostání pouze v obou městech, kde se vařilo. V Domažlicích ho nabídne pivovarská Pivnice, v Plzni pak bude v pivovarské Hospodě Na Spilce. „Jde opravdu o limitovanou edici, předpokládáme, že si ho návštěvníci Spilky užijí jen pár týdnů. Kromě čepované verze ale nabízíme i omezené množství lahví, a to nejen jednotlivé kusy, ale také srovnávací dárkové balení s pivy z obou várek – plzeňské a domažlické,“ dodává Tomáš Pokorný. Lahvový Prior bude k dostání v dárkové prodejně na nádvoří Prazdroje, v Pivotéce Pivovarského muzea v Plzni a v Pivnici domažlického pivovaru.

Péče o historické dědictví je plzeňskému pivovaru vlastní i v mnoha jiných oblastech. V Plzni dodnes v historických sklepích zraje a kvasí pivo v dřevěných sudech a kádích, o které pečuje osmičlenná bednářská parta. Vedle toho Prazdroj zachovává i historický rozvoz piva po Plzni s formanským vozem taženým koňmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky pivovar, Prazdroj, Prior, limitovaná edice, pivo Prior, domažlický pivovar, pivo, Plzeňský Prazdroj, a. s., Domažlice, Plzeň, Tomáš Pokorný, Městský pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

"dali dohromady výslednou recepturu. Ta vychází z té původní, 31 let staré, ale je přizpůsobena chuťovým preferencím současných milovníků piv." - takže vlastně uvařili limitovanou edici úplně jiného piva

Sobota, 20. srpna 2022, 21:28Odpovědět

Prazdroj ve spolupráci s domažlickým pivovarem oživil v limitované edici historickou značku Prior  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.