Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Silný déšť na Plzeňsku stále zvedá hladiny menších řek, Klabava je na třetím stupni a i nadále stoupá

, aktualizováno 20. srpna 2022, 17:40

Vytrvalý déšť v Plzeňském kraji zvednul hladiny menších toků. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku platil odpoledne třetí stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je druhý. Meteorologové vydali výstrahu před záplavami právě pro Rokycansko a Plzeňsko, platí extrémní povodňové ohrožení. Následně by se měly zvedat i hladiny na spodních tocích řek, varují meteorologové. Na mnoha místech v regionu zasahují hasiči a stále nepřestává pršet.

Podle Ivo Bohmanna z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v oblasti Brd v noci asi 70 milimetrů srážek. "Jak se bude vyvíjet počasí, stále modelujeme. V noci spadlo více srážek, než jaký byl odhad," řekl. V Hrádku u Rokycan spadlo podle meteorologů za tři hodiny rekordních 128,8 milimetru srážek. Ve stanici Zbiroh Švabín spadlo téměř 85 milimetrů.

Říčka Klabava se při silnějších deštích často rychle zvedne, aktuálně je v Nové Huti na prvním stupni. Dnes je na prvním stupni i v Rokycanech. V Hrádku jen od 12:00 do 14:00 stoupla hladina Klabavy o 57 centimetrů a průtok se zdvojnásobil. Kolem 14:30 hladina vystoupala na 198 centimetrů, hranice pro vyhlášení třetího stupně je 19:00 centimetrů. Ostatní toky v Plzeňském kraji zatím zůstávají bez povodňového varování, ale zejména menší toky mají stoupající trend. Do normálního stavu se odpoledne naopak dostala Úhlava v Přešticích na jižním Plzeňsku. 

„Máme momentálně ve městě již 2. stupeň povodňové aktivity. Holoubkovský potok na měřící stanici „Rokycany – Dvořákova“ dosahuje 2. stupně povodňové aktivity (pohotovost)! Výška hladiny těsně přesahuje od půl dvanácté 110 cm a od té doby po centimetrech kolísá či pozvolna roste, aktuálně je výška hladiny na 112 cm. Případného třetího stupně dosáhneme při výšce hladiny 140 cm," uvedl na svém profilu na Facebooku místostarosta Rokycan Jan Šašek. 

„Situace je pečlivě monitorována povodňovou službou. Potok se může lokálně vylévat z koryta, buďte v místech opatrní. A pozor, po dalším růstu hladiny hrozí nebezpečí skutečné povodně. Nutno ale dodat, že meteorologové již neočekávají větší nárůst výšky hladiny Holoubkovského potoka. Odpoledne by měl ustávat i dosud vytrvalý déšť. Pro naši oblast neplatí nyní ani žádná meteorologická výstraha. Zašel jsem se podívat na momentální stav Boreckého rybníka a prošel jsem si i celý Holoubkovský potok," uvedl místostarosta. 

Za posledních 24 hodin pršelo nejvíce v jihozápadní polovině Čech v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Nejvíce pršelo na Rokycansku. V Hrádku u Rokycan spadlo podle meteorologů za tři hodiny 128,8...

Kvůli dešti bylo dnes také zaplavené kolejiště ve stanici Mirošov na Rokycansku. Vlaky dočasně nahradí autobusy, uvedly České dráhy na svém webu. Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů měli hasiči už řadu výjezdů v souvislosti s deštěm a zvedáním hladiny toků. "Někde se voda dostala do sklepů, takže pomáháme s čerpáním. Na některých místech se už začaly pytlovat protipovodňové bariéry ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Nejvíce výjezdů je na Rokycansku. Zatím to sice není nic dramatického, ale situaci sledujeme," řekl. Hasiči v Mirošově oznámili, že křižovatka ulic Skořická a Příkosická je v tuto chvíli zcela neprůjezdná. „Prosíme všechny aby volili pro své cesty jiné trasy."

„Od včerejšího večera řešíme následky vydatných dešťů. Jako obvykle jde o zaplavené komunikace, splavení ornice na silnice, vodu tekoucí přes pozemky, či do sklepů. Nejvíce zásahů aktuálně evidujeme na Rokycansku," uvedl zatím bez dalších podrobností mluvčí hasičů Petr Poncar. Výjimkou nebyl ani sesuv svahu na vozovku.

Podle předpovědi by srážky v Plzeňském kraji měly postupně slábnout a měnit se na přeháňky. Od neděle by se už nad západ Čech měl nasouvat výběžek vysokého tlaku. Pršet by mělo už mírně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šašek, Petr Tolar, Facebook Rokycany, SDH Mirošov

Štítky déšť, hladiny řek, vydatné srážky, prší, povodňová bdělost, Plzeňský kraj, Klabava, okres Rokycany, potok, Hrádek, Rokycany, Český hydrometeorologický ústav, Jan Šašek, Mirošov, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný déšť na Plzeňsku stále zvedá hladiny menších řek, Klabava je na třetím stupni a i nadále stoupá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.