Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Milostivé léto je tu podruhé. Na úřadu poradí, jak zatočit s dluhy

Šanci zbavit se exekucí nabízí akce Milostivé léto, která se koná již podruhé. Akce bude v běhu od 1. září a potrvá až do 30. listopadu letošního roku. Lidé tak získají možnost vymanit se dluhové pasti. Během prvního kola Milostivého léta se podařilo v Plzni zastavit desítky exekucí.

Desítky exekucí se podařilo zastavit v rámci Milostivého léta, město Plzeň obeslalo všechny své dlužníky

Zcela jedinečnou možnost získali lidé v exekuci díky zákonu označovaném jako Milostivé léto. Město Plzeň chtělo pomoci občanům v této nepříznivé životní situaci, a proto oslovilo dopisy všech svých zhruba 1800 dlužníků. Základní dluh za nimi byl...

 

„Díky Milostivému létu se lidé mohou zbavit vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků, které navýšily původní dluh, a komplikují tak jeho splácení. Stačí, když dlužník zaplatí původní dluh, takzvanou jistinu, a k tomu poplatek 1815 korun, což jsou náklady pro exekutora. Lidem, kteří zmíněnou akci chtějí využít, nabízí úřad prvního městského obvodu pomoc,“ říká mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

To, zda můžete Milostivé léto využít, si můžete zkontrolovat na webu milostiveleto.cz.

Dlužník ale musí splnit několik podmínek. První je, aby byl dluh u veřejnoprávní instituce. Jednoduše řečeno - dlužná částka je například u státu, obce či obecní organizace. Může jít třeba o dopravní podniky, zdravotní pojišťovny, krajské nemocnice, ČEZ, technické služby měst a obcí a podobě. „Další podmínkou je, že dluh vymáhá soudní exekutor a exekuce byla zahájena před 28. říjnem 2021,“ upřesňuje Vejvodová.

Prvním krokem je doručit exekutorovi doporučený dopis, ve kterém ho informujete, že využíváte Milostivé léto, a požádat o vyčíslení dlužné jistiny. Exekutor dále sdělí číslo účtu, na které bude možné zaslat peníze. Částka musí být u exekutora nejpozději do 30. listopadu 2022.

„Lidé nyní mají další příležitost, jak se zbavit dluhů, a my jim s tím rádi pomůžeme. Po dobu trvání Milostivého léta budou na sociálním odboru na našem úřadu k dispozici dvě úřednice, které zájemcům poradí, jak při žádosti o odpuštění dluhu správně postupovat,“ uvedla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS).

Vůbec první Milostivé léto se uskutečnilo od loňského 28. října do letošního 28. ledna a v Česku se díky němu podařilo zastavit více než čtyřicet tisíc exekucí. Akce se rozjela díky projektu Nedlužím státu, za nímž stojí Institut prevence a řešení předlužení. Jeho myšlenkou je umožnit lidem dostat se z dluhové pasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Člověk v tísni/Martin Kovalčík

Štítky exekuce, dluhy, Milostivé léto, MO Plzeň 1, léto, soudní exekutor, Plzeň, Helena Řežábová, ODS, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milostivé léto je tu podruhé. Na úřadu poradí, jak zatočit s dluhy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.