Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fotbalový stadion se v rámci cvičení promění v bojiště, stovky policistů budou zasahovat proti střelcům

Stadion ve Štruncových sadech se stane dějištěm speciálního cvičení. Účastní se ho 600 figurantů a 200 profesionálů z řad hasičů i policie. Jejich úkolem bude zneškodnit aktivní střelce a evakuovat návštěvníky fotbalového utkání. Přítomní záchranáři budou poskytovat první pomoc zraněným a koordinovat jejich rozvoz do nemocničních zařízení. Akce AMOK je taktéž součástí mezinárodního programu S4AllCities, který pracuje s nejmodernějšími technologiemi, které dokáží nasimulovat chování davu.

Stovky policistů, strážníků, hasičů, vojáků i zdravotníků čeká 23. června cvičení s názvem AMOK. Kromě nich se na místě bude pohybovat i velké množství dobrovolníků, kteří budou představovat návštěvníky na stadionu. „Figuranty jsme vybírali z řad studentů středních a vysokých škol, zájem o účast byl velký. Podmínkou z naší strany byla plnoletost a fyzická i psychická zdatnost, ta situace bude vypadat poměrně reálně a figuranti s tímto musí být srozuměni,“ upřesnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD). „Součástí probíhajícího cvičení bude i zkouška připravenosti svolání krizového štábu Plzeň,“ doplnil jeho slova vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně Aleš Průša.

Zapojení moderních technologií

Mezi testované technologie využité při cvičení patří například monitoring situace pomocí dronů, 3D mapa stadionu nebo evakuační model umožňující simulaci chování davu v případě krizového scénáře. Program dokáže rychle reagovat na měnící se okolnosti a například upozorní na místa, kde se srocuje větší množství lidí a kde dochází k neprůchodnosti některých z únikových cest.

Nová výstava v Techmanii ukáže využití termokamer v praxi, pracují s nimi hasiči i hygienici

Termokamery už roky využívají hasiči, kteří díky nim mohou sledovat ohniska požárů a nepostradatelnými pomocníky jsou také pro policisty při pátrání po pohřešovaných osobách. Během pandemie koronaviru našly kamery využití na univerzitách, v...

„Oněch inovativních technologií ale bude mnohem víc. Využita bude také inteligentní analýza obrazu z kamer, která slouží k identifikaci podezřelého chování v davu, pocitů osob, komunikaci pomocí gest, označení opuštěných zavazadel a podobně. Testováním projdou senzory internetu věcí, edge computing technologie, modelování následků střelby v davu nebo model šíření požáru a kouře v rámci stadionu a další,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií městě Plzně.

Plánované cvičení je součástí mezinárodního projektu S4AllCities, do které jsou zapojená další velká města ve Španělsku a Řecku. „Úkolem S4AllCities je snížit zranitelnost veřejných prostor, zmírnit následky teroristických útoků a jednání aktivních útočníků proti větší skupině osob, zvýšit informovanost lidí. Současně je však i třeba dosáhnout rovnováhy mezi lepší bezpečností, fungováním veřejných prostranství a zachováním pocitu svobody občanů,“ vyzdvihl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Cvičení si vyžádá dopravní omezení

 „V době od 8.30 do 16.00 hodin bude omezen vstup a volný pohyb veřejnosti v prostoru fotbalového stadionu a jeho okolí. Chtěli bychom požádat, aby lidé do dotčené lokality nevstupovali a dodržovali pokyny policie. Zároveň je třeba počítat s tím, že v okolí místa cvičení bude probíhat zvýšený provoz vozidel složek integrovaného záchranného systému, zejména Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje,“ upozorňuje Zrzavecký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra

Štítky cvičení, AMOK, teroristický útok, chytré technologie, bezpečnost, technologie, Martin Zrzavecký, fotbalový stadion, Plzeň, Pavel Šindelář, ČSSD, ODS, policie, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Španělsko, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový stadion se v rámci cvičení promění v bojiště, stovky policistů budou zasahovat proti střelcům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.