Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Přes Plzeňský kraj se přehnaly velmi silné bouřky, hasiči mají za sebou přes 200 výjezdů

, aktualizováno 21. května 2022, 16:01

Přes západní Čechy přešly včera večer velmi silné až extrémní bouřky, které například v Karlovarském kraji doprovázelo i krupobití. Hasiči od osmé hodiny večerní vyjížděli k popadaným stromům a zajišťovali poškozené střechy. Do dnešního dopoledne už měli za sebou přes 200 výjezdů, a to ještě zdaleka není konec. Kvůli bouřkám stojí také provoz na některých železničních tratích.

VIDEO: Strašidelná i úchvatná podívaná, západ Čech zasáhly extrémní bouřky, vítr dosáhl síly orkánu

Česko zasáhly dnes večer avizované bouřky doprovázené přívalovými dešti a krupobitím. V Plzni-Mikulce dosahoval vítr v nárazech rychlosti 126 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Hasiči se od osmé hodiny večerní prakticky nezastavili....

„Od včerejšího večera jsme vyjížděli v kraji k více než 200 událostem v souvislosti s počasím. Popadané stromy, poškozené střechy, sloupy elektrického vedení a podobně. Zásahy stále pokračují,“ informovali krajští hasiči na svém Twitteru. Už včera mluvčí Petr Poncar uvedl, že vyjížděli například k poškozené střeše v Plzni na Borech.

Průběh bouřky detailně mapoval také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle kterého přešel včera přes většinu našeho území konvektivní bouřkový systém, takzvaný bow echo. „Na jeho čele se vyskytly zejména na západě Čech velmi silné, lokálně až extrémní nárazy větru. Maximální změřený náraz byl zaznamenán na stanici Plzeň-Mikulka, a to 125 kilometrů v hodině. Dle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 kilometrů v hodině,“ shrnul ČHMÚ.

Radary odhalily meteorologům také přítomnost downburstů, kdy dochází k silným propadům studeného vzduchu směrem k povrchu. Z toho důvodu si odborníci myslí, že mohlo lokálně dojít i masivnějším škodám, například v lesních porostech.

Bouřky odřízly od proudu tisíce domácností

V důsledku silných nočních bouřek bylo dnes ráno v Česku bez elektřiny přibližně 14 000 odběrných míst, především ve středních Čechách a Plzeňském kraji. Většinu poruch se přes den podařilo odstranit, takže kolem 15:00 bylo bez dodávek zhruba 3000 zákazníků společnosti ČEZ.

V Plzeňském kraji bylo odříznuto od dodávek 16 000 odběratelů. V Karlovarském kraji a na Vysočině to bylo shodně zhruba 5000. „Další kraje byly zasaženy okrajově a evidovali jsme zde stovky domácností bez elektřiny," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Dnes kolem 09:00 evidoval dispečink ČEZ na svém distribučním území pět desítek poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na nízkém napětí. Celkem tak bylo bez proudu kolem 14 000 odběrných míst, z toho 8500 ve Středočeském kraji a 3500 v Plzeňském. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení.

Kolem 15:00 bylo v celém Česku od dodávek proudu odříznuto přes 3000 zákazníků společnosti ČEZ, z toho přibližně polovina v Plzeňském kraji. Kolem 650 odběratelů bez elektřiny bylo shodně v Karlovarském kraji a středních Čechách a asi 300 v Královéhradeckém kraji, uvedla mluvčí. Po opravě poruch na vedení vysokého napětí pokračují čety opravářů na odstraňování následků vichřice na linkách nízkého napětí. „Předpoklad obnovení dodávky je během dnešního dne," uvedla Holingerová.

FOTOGALERIE: Následky bouřek z 20.5.2022

Sobota, 21. května 2022, 11:00

foto: Hasiči města Dobřany
foto: Hasiči města Dobřany

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK, Hasiči města Dobřany

Štítky následky bouřky, extrémní bouře, hasiči, Plzeňský kraj, ČHMÚ, bow echo, bouřka, Západní Čechy, strom, Karlovarský kraj, střecha, ČEZ, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Přes Plzeňský kraj se přehnaly velmi silné bouřky, hasiči mají za sebou přes 200 výjezdů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.