Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj chce sám rozhodovat o tom, kde zůstanou stavební úřady

Krajský úřad chce sám rozhodovat o tom, kde zůstanou stavební úřady a kde je zruší. Nesouhlasí s tím, aby mu to předepisoval stát. Mezi obcemi regionu podle vedení kraje přibývají protesty. Kraj to bude prosazovat na jednání hejtmanů v Ostravě 18. a 19. května, kam by měli přijet i někteří ministři. Informoval o tom hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„Budeme tam řešit novelu stavebního zákona od ministerstva pro místní rozvoj vztahující se ke stavební úřadům," uvedl Špoták. Kraj podle něj ví, že některé bude dobré zrušit, ale chce o tom rozhodovat sám po dohodě s obcemi pověřenými a s rozšířenou působností. „Protože už se zvedá nevole. Přišly třeba dopisy Kašperských Hor a Železné Rudy," řekl hejtman. S oběma šumavskými městy o tom zatím nikdo nejednal.

Jejich zástupci poslali dopisy také premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Odmítají rušit stavební úřady, což má podle reformy postihnout místa, kde je počet zaměstnanců nižší než tři.

„Pro nás by to znamenalo likvidaci stavebního úřadu, který má sice tři zaměstnance, ale jeden z nich kromě prací na stavebním úřadě je také referentem odboru životního prostředí," vysvětluje starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová (SNK Nové Kašperské Hory). Správní území úřadu, vytvořeného v roce 2009, tehdy po tlaku státu, je velmi rozsáhlé, zhruba 220 kilometrů čtverečních, a to převážně v horských vesnických oblastech. Kromě města zajišťuje veškerá stavební řízení občanů pro nejvýše položené obce Rejštejn, Srní, Modravu a Horskou Kvildu.

Podle starosty Železné Rudy Filipa Smoly (ČSSD) by po zrušení museli občané na úřady v Sušici a v Klatovech a museli by, stejně jako úředníci, cestovat dál. „Navíc znalost místních poměrů výrazně zefektivňuje fungování státní správy v lokalitě," zdůraznil Smola. Pokud bude úřad jen v Klatovech, bude podle Smoly vše složitější a služby úřadů se znovu vzdálí občanům menších měst a vesnic. Novela zákona má postihnout také například Manětín na severu Plzeňska, Poběžovice na Domažlicku a Planou na Tachovsku. 

„Problémem je, že se jich v našem kraji má rušit 12, což je hodně, a z toho sedm z nich na pověřených úřadech (těch je v kraji 35). A když se na pověřeném úřadu zruší stavební úřad, tak už nemá skoro žádný jiný smysl," myslí si náměstek hejtmana a místostarosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN). Kraj chce, aby se minimálně na pověřených úřadech nerušily. Podle Špotáka musí kraj rozhodovat o rušení sám, hlavně s ohledem na jejich vytíženost. „Nebudeme si držet úřad, kam přijde 12 žádostí za rok, a lze ho geograficky nahradit," uvedl. Podle Čížka by bylo nejlepší, kdyby se nejprve udělala digitalizace a sloučení agend. „A pak se zjistilo, které se zruší a které ne," dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky stavební úřad, krajský úřad, Plzeňský kraj, politika, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Ostrava, Kašperské Hory, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Pavel Čížek, Železná Ruda, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj chce sám rozhodovat o tom, kde zůstanou stavební úřady  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.