Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zavádí omezený režim, fungovat už bude pouze přes den

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU), jímž prošlo od 1. března téměř 19 000 uprchlíků, zavede ode dneška omezený režim. Nově budou v provozu denně od 07:00 do 19:00 všechny přepážky, které běžence komplexně odbaví. Od 19:00 do 07:00 bude KACPU uzavřeno. Pokud přijedou uprchlíci v nočních hodinách, bude tam služba, která lidem bez dohodnutého bydlení zajistí ubytování v dočasném nouzovém přístřeší, které zajišťuje město Plzeň.

„Pohotovost pro řešení případných akutních příchodů uprchlíků budou mít po dobu velikonočních svátků všechny složky integrovaného záchranného systému včetně krajského Úřadu práce v Plzni," uvedla mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

„Přes noc tam od pátku bude jenom hlídka policie. Pokud tam v té době někdo přijde a nebude mít ubytování, tak ho hasiči odvezou na ubytování," řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj přichází v posledních týdnech do KACPU 200 až 250 osob denně, což je zhruba třetina až čtvrtina proti prvnímu měsíci fungování.

Bývalý kulturní dům Peklo dnes slouží jako nouzové přístřeší pro válečné uprchlíky, nabízí až 50 lůžek

Dočasné přístřeší až pro 50 osob zajistila plzeňská radnice v kulturním domě Peklo. Objekt je už několik let uzavřený kvůli špatnému stavu stropů v hlavním sále. Ukrajinští uprchlíci ale našli zázemí v administrativní části, kterou problémy se...

Nový režim je dočasný. Pokud by se počty běženců z Ukrajiny znovu výrazně zvýšily, je kraj okamžitě připraven zavést nonstop provoz. Náklady související s uprchlíky odhadl zatím kraj na devět milionů korun, ale část peněz, zejména na bydlení, by měl dostat od státu zpět. Kraj navíc podle Špotáka stále čeká na deset milionů korun od ministerstva financí, které mají dostat kraje podle krizového zákona.

„KACPU nás stojí provozně do dvou milionů měsíčně, ostatní peníze vynakládáme na ubytování, které má být následně refundováno státem, ale kraj neví, kolik nakonec dostane," uvedl hejtman. Od konce března kraj provozuje s dobrovolníky státní ubytovnu v Čechově ulici v Plzni s kapacitou 250 míst, které jsou obsazené z poloviny. Tam by měl dostat proplacené standardní ubytování jako obce nebo soukromníci, tedy 200 korun na osobu a den. KACPU dosud ubytovalo přes 1700 uprchlíků z téměř 19 000 příchozích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, Prior, Ukrajina, uprchlík, Plzeň, Rudolf Špoták, Úřad práce České republiky, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zavádí omezený režim, fungovat už bude pouze přes den  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.