Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Bývalý kulturní dům Peklo dnes slouží jako nouzové přístřeší pro válečné uprchlíky, nabízí až 50 lůžek

Dočasné přístřeší až pro 50 osob zajistila plzeňská radnice v kulturním domě Peklo. Objekt je už několik let uzavřený kvůli špatnému stavu stropů v hlavním sále. Ukrajinští uprchlíci ale našli zázemí v administrativní části, kterou problémy se statikou netrápí. Další svůj objekt poskytlo město v Dominikánské ulici, kde vzniklo integrační centrum.

Prvních sedm uprchlíků se v Pekle ubytovalo v pátek. Druhý den jich přišlo dalších sedm. Celkem nabízí kulturní dům až 50 lůžek, čímž zároveň splňuje rozhodnutí hejtmana, že obce s rozšířenou působností musí zajistit dočasná nouzová přístřeší s kapacitou minimálně 50 osob.

„Cílem zdejšího centra je, aby válečný uprchlík, který přijede například v noci do Plzně, si zde mohl odpočinout po dlouhé cestě, poté si vyřídit věci v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině. Také, pokud by neměl vyřešené ubytování na první dny v naší zemi, může zde nějakou dobu pobýt. Ubytovací kapacity v Plzni jsou prozatím dostatečné,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Ukrajinci jsou ubytovaní v prostorách, kde bývaly kanceláře. Nikdo z uprchlíků ani dalších osoby se nedostanou do hlavního sálu, který je uzavřený kvůli špatné statice stropu. V krovu se objevily praskliny, protože tam zatéká a nemalé problémy způsobuje také dřevomorka.

„Centrum jsme vybudovali za pět dní. Vybavili jsme bývalé kanceláře lehátky, lůžkovinami, vznikl zde hrací koutek, dále je zde kuchyňka se společenskou místností, lidé si zde mohou tedy uvařit nebo ohřát jídlo a společně si popovídat. Mohou si zde také vyprat. Jídlo do KD Pekla bude zajišťovat město Plzeň. V jednotlivých kancelářích můžeme umístit od tří do sedmi lůžek, pokud zde najde přístřeší rodina, budeme se snažit jim zajistit zázemí pospolu,“ vysvětlil Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Během dochází do Pekla sociální pracovníci, kteří umí ukrajinsky.

U Pekla bude hlídkovat městská policie

„V místě nouzového ubytovacího centra v KD Peklo bude sloužit městská policie, a to 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Vyjma bezpečnostního dohledu zajistí i evidenci příchozích a odchozích ubytovaných uprchlíků z Ukrajiny. Počty zapojených zaměstnanců do této činnosti se budou měnit v návaznosti na potřebě, standardní výkon služby tím nebude ovlivněn. Váleční uprchlíci v KD Peklo můžou strávit maximálně 30 dní,“ doplnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD).

V pátek 1. dubna již zahájil svoji činnost Šatník iniciativy Holky holkám. Ten nabídne oblečení nejen válečným uprchlíkům, ale také stále rodičům samoživitelům, jako doposud.

Město pro potřeby Ukrajinců poskytlo i svůj bývalý Dům digitálních dovedností v Dominikánské 9, kde vzniklo integrační centreum. Uprchlíci v něm najdou šatník, sociální a právní poradenství i pomoc ohledně bydlení a zajištění zaměstnání. Projekt integračního centra, který nabídne i adaptační kurzy či jazykové kurzy češtiny, zaštiťuje Člověk v tísni spolu s organizacemi Tady a Teď a Ponton, klíčovým partnerem je ukrajinská občanská iniciativa.

„Ukrajinci si nejvíce pomáhají mezi sebou, potřebují k tomu ovšem zázemí a odbornou pomoc v některých specifických oblastech, například v pracovně-právních vztazích nebo ve vzdělávacím systému. Cílem je pomoci co největšímu množství utečenců integrovat se do české společnosti nebo se cítit bezpečně v cizí zemi před plánovaným návratem domů,“ doplnil ředitel pobočky Člověka v tísni v Plzeňském kraji Jakub Paleček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, KD Peklo, Plzeň, uprchlík, kulturní dům, Ukrajina, Člověk v tísni, Martin Zrzavecký, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý kulturní dům Peklo dnes slouží jako nouzové přístřeší pro válečné uprchlíky, nabízí až 50 lůžek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.