Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sýkorkám či vrabcům budou na území prvního obvodu sloužit desítky nových budek, zasloužil se o ně i místní spolek

Spolek Bolevecká příroda ve spolupráci s prvním plzeňským obvodem rozmístil čtyřicítku ptačích budek, které budou sloužit vybraným druhům ptactva. Všímaví lidé je mohou zahlédnout v okolí parku U Bazénu, v Komenského ulici, U Pramenů na Roudné, v blízkosti Košuteckého jezírka či v horní části Bolevecké návsi.

Budky jsou vyrobené ze smrku a borovice, obvod jejich pořízení vyšlo na 15 tisíc korun. „Útočiště v nich najdou sýkora modřinka a koňadra, rehek zahradní a domácí a vrabec obecný,“ vyjmenovala starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). Na stromech po obvodu budky rozmístili členové spolku Bolevecká příroda a ruku k dílu přiložili i dobrovolní hasiči z Bolevce. „Budky naistalovali velmi šetrně ke dřevinám. Minimálně jednou za dva roky bude nutné budky zkontrolovat a vyčistit,“ upřesnila vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy Romana Tomašuková.

Všechny budky mají zvýšenou ochranu proti predátorům, mezi něž patří například hojně rozšířená straka. „I kvůli tomu nemají bidýlko. Aby si tam straka nemohla sednout a vytáhnout mláďata,“ vysvětlil místopředseda spolku Bolevecká příroda Jaroslav Čechura s tím, že v červnu zkontrolují, jak jsou budky využívané. Už předloni nechal obvod nainstalovat 26 budek v Lochotínském parku. Díky tomu je možné v těchto místech spatřit špačky, sýkorky, vrabce ale třeba i krutihlavy a netopýry.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 1

Štítky ptačí budky, hnízdění ptáků, příroda, MO Plzeň1, Bolevec, Roudné, ODS, Helena Řežábová, Jaroslav Čechura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sýkorkám či vrabcům budou na území prvního obvodu sloužit desítky nových budek, zasloužil se o ně i místní spolek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.