Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dvojnásobná vražda na benzince ve Chválenicích nebyla nikdy objasněna, vrah spravedlnosti uniká už 24 let

Bylo chladné únorové ráno roku 1998, kdy u pumpy na okraji obce zastavilo osobní auto. Řidiči se zdálo, že na benzince panuje až příliš velký klid. Brzy zjistil proč. Za dveřmi ležel mrtvý muž a později našli policisté i mladou a brutálně ubodanou barmanku. Kdo a proč vraždil je dodnes záhadou. Případ je navíc už promlčený a naděje na potrestání viníka se ztrácí v nedohlednu.

Poslední zákazník odjížděl od chválenické pumpy 24. února kolem čtvrté hodiny ráno. Na benzince tou dobou byl sedmdesátiletý muž, který si tam přivydělával jako brigádník. Součástí čerpací stanice bylo i bistro, kde tou dobou poklízela šestadvacetiletá žena. O zhruba dvě hodiny později přijel k pumpě natankovat motorista, kterému se naskytl hrůzný pohled. Za dveřmi leželo v kaluži krve ubodané tělo seniora.

Otřesený muž okamžitě zavolal policii, která v zadní části stanice našla druhou oběť. Mladou barmanku a matku malé holčičky, jež se snažila před vrahem ukrýt. Podle zranění na jejím těle bylo patrné, že se snažila bránit. V zápase s ozbrojeným surovcem však neměla naději. Vyšetřovatelé na místě zjistili, že vrah ukradl z kasy několik tisíc korun. Šlo ale jen čistě o krádež? Proč by v tom případě museli zemřít dva nevinní lidé? Tuto otázku si pokládali nejen policisté, ale i šokovaní obyvatelé Chválenic.

Vyšetřovacích verzí bylo několik

„Verze jsou různé - že to mohl být někdo, kdo oběť znal, že to mohl být někdo náhodný, mohlo to být vyřizování účtů, nájemná vražda - to jsou obecné varianty. Tehdy okolnosti případu naváděly k tomu, že pachatel mohl být někdo, kdo to tam znal, ale i někdo, kdo náhodně projížděl, zmizel a nezůstala po něm stopa, která by na něj ukázala," popsal krátce před promlčením případu (k čemuž došlo 24. února 2018) někdejší vedoucí odboru obecné kriminality krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Radovan Macák.

Kriminalisté vyslechli velké množství svědků. Bezvýsledně. Případ v průběhu let ještě několikrát otevřeli, naposledy v roce 2017. Doufali, že dokážou při porovnání s dalšími případy v ČR najít nějakou shodu, DNA či něco dalšího, co by je přivedlo na vrahovu stopu. Za ta leta se také významně rozšířila databáze profilů pachatelů, se kterými lze odebrané vzorky porovnat. Opět bez výsledku.

Stopy se nelikvidují

Pokud by se objevily indicie vedoucí k odhalení dosud nevyřešeného případu, policie by je musela prověřit. Stejně tak, pokud by se náhodou ve vrahovi hnulo svědomí a přiznal se. I z toho důvodu se stopy u takových případů nikdy nelikvidují. Dvojnásobná vražda u Chválenic dnes patří mezi takzvané kriminalistické pomníčky, tedy nikdy neobjasněné případy.

Kott a Kutílek: První sérioví vrazi polistopadové éry dokázali během 26 hodin usmrtit čtyři lidi

Dva recidivisté z Plzeňska v květnu roku 1990 chladnokrevně zavraždili čtyři lidi a jednoho vážně zranili výstřelem do hlavy. V době, kdy uklízeli mrtvá těla dvou mladých stopařek, zrušil prezident Václav Havel trest smrti, který by si dvojice za...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Chválenice, vražda, historie, neobjasněná vražda, pumpa, čerpací stanice, policie, vrah, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojnásobná vražda na benzince ve Chválenicích nebyla nikdy objasněna, vrah spravedlnosti uniká už 24 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.