Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FN Plzeň se chce bránit proti kyberútokům. Do zabezpečení investovala 350 milionů korun

Plzeňská fakultní nemocnice investovala do programu komplexní ochrany informačního systému 351 milionů korun. Jde o největší projekt v republice ve veřejném sektoru, který si klade za cíl kybernetickou bezpečnost. Z celkové částky činila dotace EU 143 milionů korun.

Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost byl nejzávažnějším incidentem zašifrování systémů FN Brno ransomwarem v březnu 2020, což způsobilo významné omezení provozu nemocnice a škody v řádu stovek milionů. V březnu se rovněž stala obětí ransomwaru Psychiatrická nemocnice Kosmonosy.

„Uvědomujeme si, že jsou každý den ohroženy citlivé údaje nemocnice i pacientů. Hackerský útok ale může ochromit celý provoz, operační sály, kartotéky, a tím pádem i zdraví pacientů. Jsem rád, že jsme mohli díky projektu kybernetickou bezpečnost posílit, rozhodně je před námi ale ještě spousta další práce, abychom drželi krok s útočníky,“ vysvětluje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Projekt v sobě zahrnuje kromě nákupu provozních a bezpečnostních technologií i nastavování nových procesů a nových pravidel chování, pro správce technologií, ale i pro zaměstnance. Novinkou je například kurz “Bezpečnosti informací“ pro pracovníky nemocnice. Součástí projektu je také celoroční phishingová kampaň, jejímž cílem je zvýšit ostražitost uživatelů a reálně je otestovat před hrozbou podezřelých e-mailů.

„Pořídili jsme nové technologie, které nám například pomáhají monitorovat odesílání citlivých informací z nemocnice nebo průběžně skenovat stále nové zranitelnosti. Vytvořili jsme novou dokumentační základnu v souladu s požadavky zákona o kybernetické bezpečnosti, vznikl interní Bezpečnostní semafor, který zobrazuje jednotlivé stavy pohotovosti a další,“ vyjmenoval manažer kybernetické bezpečnosti Jakub Machka.

Pro ochranu nemocnice před kybernetickými útoky je ale zapotřebí především dostatek znalostí a povědomí uživatelů. Proto připravili pracovníci informační seriál, který bude zaměstnance pravidelně vzdělávat. Kromě kybernetické bezpečnosti se jednotlivá témata budou týkat i ochrany osobních údajů a fyzické bezpečnosti. Videa budou obsahovat návody, praktické rady a příklady z praxe.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky FN Plzeň, bezpečnost, pc, kyberbezpečnost, investice, nemocnice, hackerský útok, Fakultní nemocnice Plzeň, kybernetický útok, projekt, Evropská unie, Psychiatrická nemocnice Kosmonosy, Fakultní nemocnice Brno, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Plzeň se chce bránit proti kyberútokům. Do zabezpečení investovala 350 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.