Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vědci potvrdili senzační objev. V Česku žije nový druh motýla, nalezen byl na Domažlicku

Skutečnou senzací se stal objev nového druhu motýla v Česku. Nalézt se ho podařilo zcela náhodně při loňské výpravě milovníků přírody na Domažlicku. Jedná se o první geneticky potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského nejen v chráněné krajinné oblasti Český les, ale i na území celých Čech. Dva dny před Štědrým dnem to potvrdila genetická analýza.

Exkurze s názvem “Motýli od Černé Řeky” se uskutečnila loni v červenci. Hlouček účastníků se tehdy vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. „Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, jmenovitě modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého,“ popisuje Zuzana Blažková, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která exkurzi vedla.

Zlom nastal pozorováním netypických “hnědásků jitrocelových”, kteří nesli neobvyklé vnější znaky. Exkurze má být především poučná, účastníci si tak mohli sami prohlédnout a porovnat tyto exempláře s učebnicovými jedinci hnědáska jitrocelového na stejném místě. Na místě se pořídily fotografie, které zooložka rozeslala ke konzultaci zkušenějším odborníkům v západních Čechách, jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Původní determinace vylučující hnědáska jitrocelového byla přijata chladně, a tak Z. Blažková provedla následující týden odchyt dvou exemplářů pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu. Tu provedl Zdeněk Faltýnek Fric z Entomologického ústavu Akademie věd.

„Genetická analýza - tzv. DNA barcoding–potvrdila, že se jedná hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci,“ dodává Zuzana Blažková. Lokalita se tímto bude těšit ještě intenzivnějšímu zájmu ze strany AOPK ČR, RP SCHKO Český les, než tomu bylo doposud. Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Blažková / soukromý archiv

Štítky senzační objev, nový druh motýla, motýl, hnědásek podunajský, Domažlicko, Česko, motýli, okres Domažlice, genetická analýza, Český les, objev, Štědrý den, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Černá řeka, příroda

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Vědci potvrdili senzační objev. V Česku žije nový druh motýla, nalezen byl na Domažlicku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.