Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor

Plzeňská zoologická zahrada po 20 letech od otevření kompletně přebudovává výběh pro lvy berberské. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale pouze široký vodní příkop a elektrický ohradník. Výběh měl přes 800 metrů čtverečních. Nyní zoo většinu vodního příkopu zasype. Část, kterou ponechá, výrazně rozšíří. Lvům se tak asi o třetinu zvětší jejich prostor. Přibudou navíc i vyhlídky pro návštěvníky a nové menší expozice připomínající severoafrickou domovinu lvů berberských.

Náklady na rekonstrukci výběhu jsou asi 30 milionů korun, hotovo chce mít zoo příští rok v květnu až červenci - podle toho, jestli zimní počasí umožní stavební firmě pokračovat v práci. „Změní se úplně všechno. Lvům se zvětší výběh - máme chovnou skupinu a jeden čas tady bylo až devět lvů. Zmenšíme vodní příkopy, 90 procent výkopu zasypeme. Zbytek vodního příkopu, který zůstane na jižní straně, bude devět metrů široký. To je stoprocentně nepřekonatelné pro lvy," popsal úpravy ředitel zoo Jiří Trávníček. Zbytek výběhu ohradí vysoký plot - čtyři metry bude silné kolmé oplocení, na konci bude ještě asi metr vysoké zalomení. Plot bude opatřený elektrickým ohradníkem.

Celý výběh a související expozice budou součástí dlouhodobého projektu zahrady nazvaného Stopy člověka v přírodě. „Vše bude osázené severoafrickou flórou, doplníme to některými dalšími druhy drobných zvířat, bude tu několik vyhlídek, několik informačních center o severní Africe a o kultuře v berberském stylu," řekl ředitel.

Venkovní výběh lvů navazuje na vnitřní ubikace. Lvi mají venku kromě zeleně k dispozici kameny, pahorky a úkryty z větví a kmenů. Od návštěvníků je dosud dělil přes šest metrů široký a téměř tři metry hluboký vodní příkop obehnaný elektrickými ohradníky. Úpravy pavilonu a výběhu lvů mají zajistit soulad s nejnovějšími pravidly Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) i s požadavky na chov velkých šelem podle zákona.

Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016. Dosud bylo odchováno osm mláďat. V současnosti žije v zoo chovný pár a dvě poslední mláďata. Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. Severoafrický poddruh lva, zvaný někdy také lev atlaský, byl ve 40. letech 20. století považován v přírodě za vyhubeného. Až později se zjistilo, že byl zachován v soukromém chovu marockých králů. Současná populace v lidské péči tak pochází z této linie. Ve volné přírodě již nežije.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lev, výběh, rekonstrukce, vodní příkop, příroda, zahrada, European Association of Zoos and Aquaria, Jiří Trávníček, Severní Afrika

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.