Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na šumavském Špičáku se lyžuje i přes vánoční svátky, vleky rozjela i další střediska na Železnorudsku

S výjimkou Štědrého dne nabídnou vánoční svátky na šumavském Špičáku běžný provoz od 8,30 do 16 hodin. 24.prosince se lyžuje jen dopoledne od 8:30 do 12:30 hodin. Aktuálně teď počasí umožňuje technicky zasněžovat sjezdovku číslo 3 Slalomovou (s obtížností červená).

„Slalomovou sjezdovku bychom chtěli otevřít v celé její délce 1405 metrů už 25. nebo 26.prosince podle toho, jak nám to podmínky umožní. Každopádně je to další krok k postupnému zprovoznění celého areálu,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.       

Momentálně se ve Ski&Bike Špičák lyžuje na sjezdovce Turistické (modrá) s přejezdem na trať U zalomeného (červená), kde přepravu lyžařů zajišťuje čtyřsedačková lanovka. Dále na Spodní Šanci (modrá) obsluhované dvoumístnou kotvou, kde se ve středu, pátek a v sobotu koná od 18:30 hodin také večerní lyžování. Pod hotelem Sirotek jsou k dispozici sjezdovky (modré) se dvěma vleky určené především pro děti a začátečníky, stejně jako pohyblivý koberec kousek od nástupu na lanovku u chaty Hanička. Návštěvníci využívají i poma vlek k parkovišti a sousedící cca dvousetmetrovou trať vedoucí od hlavního parkoviště do areálu.

„Byli jsme mile překvapeni návštěvností nejen o víkendu, ale i během všedních dnů. Řada škol v regionu měla zimní prázdniny už o něco dříve a rodiče vzali děti sportovat i v týdnu, což je znát,“ podotýká Vladimír Kasík. Návštěvníci už mohou od minulého víkendu využívat služby skibusu pendlujícího celým železnorudským údolím až na Hojsovu Stráž. V nejexponovanějších návštěvních dnech mezi Vánoci a Novým rokem jim má pomoci dostat se ze vzdálenějších parkovišť do místních lyžařských areálů. Provozuje jej město Železná Ruda a dvěma největšími donátory jsou právě Ski&Bike Špičák a areál Nad Nádražím – Belveder. Obě střediska nabízejí společný skipas.    

Na otevřených a pravidelně upravovaných sjezdovkách Ski&Bike Špičák leží v průměru 50 centimetrů sněhu, mimo ně stále okolo 30 centimetrů. Lanovka a další vleky jsou tady v období vánočních svátků a nového roku v provozu od 8:30 hodin do 16 hodin (s výjimkou 24.12. – jen do 12:30 hodin). Každý den je též otevřena půjčovna lyží a dalšího vybavení včetně snowboardů nebo běžek, servis i lyžařská škola, stejně jako všechna místa s občerstvením. 

Skipasy zdražují největší šumavská lyžařská střediska v Plzeňském kraji až o 15 procent

Zdražení skipasů od 10 do 15 procent se nevyhnou ani největší šumavská lyžařská střediska na území Plzeňského kraje. Důvodem jsou především vyšší ceny energií. Při nákupu skipasů jak už online přes e-shop nebo fyzicky na pokladnách se budou...

V oblasti Železnorudska jsou ještě v provozu lyžařské areály Nad Nádražím, Belveder a malý vlek na spodní části nedalekého areálu Samoty v Železné Rudě. Od 25. prosince bude v provozu také Alpa louka a o den později k ní přibude Weissova louka a Samoty. Den po Štědrém dnu se rozjedou lanovky a vleky na nedalekém Velkém Javoru, v největším bavorském areálu, kam jen pár kilometrů přes hranici míří i mnoho tuzemských lyžařů. 

Běžecké stopy na Železnorudsku, ale jen menší okruhy, se naposledy upravovaly 17. prosince. "Předevčírem tu bylo minus 11 stupňů a zmrzlo to. V oblasti leží pět až 25 centimetrů sněhu dle polohy," dodala Iva Juhová ze železnorudského infocentra. Lidí je zatím v rekreační oblasti málo. Přemrzlý sníh kolem 17 centimetrů je také na tratích kolem Modravy. Směrem na Březník a Javoří pilu byly trasy upraveny naposledy 10. a 11. prosince. Stopy jsou mělké, místy je na nich led.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Špičák, Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, skipas, Nad nádražím, Belveder, lanovka, turistický ruch, Šumava, lyže, skipasy, Vánoce, sjezdovka, Štědrý den, lanová dráha, Železná Ruda, Alpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šumavském Špičáku se lyžuje i přes vánoční svátky, vleky rozjela i další střediska na Železnorudsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.