Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při lepší epidemické situaci se musí kultura vracet do normálu, říká nový ministr Martin Baxa

Nový ministr kultury a stále úřadující plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) chce ve vládě usilovat o to, aby se v případě lepší epidemické situace kultura vracela do normálu a vznikl jasný plán jejího fungování. Řekl to na tiskové konferenci poté, co jej do úřadu uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Baxa považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů.

S koronavirovou situací podle Baxy souvisí také čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Jedním z prvních úkolů bude co nejsmysluplnější využití financí na investice do české kultury i na pomoc kulturním aktérům. Vláda ANO a ČSSD v létě schválila strategii rozvoje kulturních a kreativních odvětví, z Národního plánu obnovy má tato oblast získat přibližně osm miliard z celkových 171 miliard korun určených pro ČR.

Dalším tématem je podle Baxy prezentace kultury při českém předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Při novelizaci zmíněných zákonů se mimo jiné chce v novele mediálních zákonů zaměřit na změnu způsobu volby do mediálních rad. Zopakoval také to, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Martin Baxa míří do vlády, nového primátora by mělo mít město Plzeň během ledna

Pokud se naplní očekávaný scénář a plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) se stane ministrem kultury ve vládě Petra Fialy, bude mít ještě v lednu město Plzeň nového primátora. Martin Baxa dnes potvrdil, že jako ministr kultury nebude zastávat post...

Baxa dále řekl, že má v plánu ve větší míře připomínat významné okamžiky českých a československých dějin. Jako příklady uvedl 80 let od operace Anthropoid a od transportů židovských spoluobčanů. Za důležitou pokládá též podporu kulturních a kreativních průmyslů, filmu, počítačových her či designu.

Primátor Baxa už dříve oznámil, že se vzdá místa v čele Plzně, pokud bude ministrem. Je přesvědčen o tom, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Baxa je místopředsedou ODS a krajským zastupitelem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně/ M. Říský

Štítky Martin Baxa, primátor, ministr kultury, primátor Plzně, koronavirus, kultura, ODS, Petr Fiala, Autorský zákon, ANO 2011, ČSSD, Rada Evropské unie, Česko, Operace Anthropoid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při lepší epidemické situaci se musí kultura vracet do normálu, říká nový ministr Martin Baxa  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.