Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za zmírnění dopadů koronavirové krize už zaplatila Plzeň přes 100 miliónů

Radnice v loňském a letošním roce vydala více než sto milionů korun za nákup ochranných pomůcek, zmírnění negativních dopadů koronakrize a za bezpečnostní opatření. O zhruba 30 milionů korun pak přišla kvůli výpadku příjmů za parkovné a další poplatky, do nichž zasáhl lockdown a vládou přijatá opatření. Všechny ztráty muselo město pokrýt z vlastních zdrojů. Díky přebytku z roku 2019 si ale nemuselo brát žádné úvěry.

Plzeňská radnice byla podle radního pro ekonomiku Davida Šloufa (ODS) od počátku pandemie aktivní a nabídla podpůrné programy pro občany, podnikatele i neziskovky. Jednalo se o program “Plzeňská 12".

„Už vloni v dubnu jsme schválili záměr podpory ze strany města. Například jsme lidem začali odpouštět či snižovat nájemné z našich bytů i nebytových prostor, posouvali splatnosti poplatků, existenčně ohroženým sportovním klubům a kulturním organizacím jsme poskytovali finanční pomoc, sanovali jsme propad příjmů našich organizací a podobně,“ vysvětluje Šlouf.

Řadu příspěvkových organizací pandemie téměř paralyzovala, město jim proto poskytlo podporu 20,7 milionu korun. Nejvyšší příspěvek získala zoologická zahrada, a to 16,4 milionu. „Konkrétně šlo o kompenzaci výpadků příjmů z tržeb a sanaci vyšších nákladů na dezinfekci. Příspěvkové organizace v oblasti kultury využily na krytí výpadku svých příjmů podporu státních dotačních programů. Výpadky příjmů byly sanovány z rozpočtu města také základním školám, kdy jsme jim navýšili provozní příspěvky o 3,5 milionu korun,“ vysvětil.

Koalice v Plzeňském kraji považuje za svůj dosud největší úspěch zvládnutí koronavirové pandemie

Krajská koalice v Plzeňském kraji, který už rok vedou zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů, považuje za svůj největší dosavadní úspěch zvládnutí pandemie koronaviru. Ani v době útlumu ekonomiky nepřiškrtila podporu obcí, která je podle krajských...

Peníze na zmírnění negativních vlivů pandemie poskytlo město také příjemcům svých dotací, neziskovému sektoru poskytujícímu sociální služby, existenčně ohroženým sportovním klubům a kulturním organizacím. V loňském roce se jednalo o 20,5 milionu korun, letos až do konce září se jednalo o dalších 6,5 milionu korun.  

„U nájmu svých nebytových prostor město poskytlo v roce 2020 slevy v celkovém objemu 9,5 milionů korun, v letošním roce k 30. září pak 1,2 milionu korun. Plzeň tak pomohla podnikatelům, kteří byli nuceni dle nařízení vlády omezit svůj provoz či úplně zavřít provozovny, tedy kavárny, prodejny a podobně,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Město také úplně zrušilo povinnost vybírat místní poplatek z pobytu a těm, kteří jej odvedli, jej formou daru vrátila. Toto rozhodnutí přišlo město na čtyři miliony korun. Kromě toho Plzeň prodloužila platnost parkovacích karet a prodloužila také splatnost poplatku za komunální odpad.

V průběhu minulého i letošního roku vedla Plzeň také řadu motivačních kampaní. Jednalo se například o kampaň na pomoc seniorům s dodáním roušek, kampaň nazvanou „Plzeňáci děkujeme" a kampaň „Plzeňáci, společně to zvládneme.“

Kromě opatření z programu Plzeňská 12 město nakupovalo ochranné pomůcky pro úřady, příspěvkové organizace, ale i pro neziskový sektor. Na jejich pořízení a také na krizová centra, evakuační centra pro lidi bez domova, zajištění testů, bezpečnostní úpravy prostor úřadu vynaložilo k letošnímu konci září 52 milionů korun.

Všechny výpadky příjmu rozpočtu, které způsobila pandemie, pokryla Plzeň z vlastních zdrojů, nemusela si brát žádný úvěr. Využila hlavně peníze z přebytku hospodaření za rok 2019 a zdroje kumulované ve fondech města. „Navíc se podařilo nalézt finanční krytí pro zvýšené náklady či poskytnutí podpory na řešení negativních dopadů koronavirové krize v prostředí města Plzně,“ dodal David Šlouf.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky pandemie, koronavirus, Plzeň, dotace, podpora, hospodaření, Plzeňská 12, koronavirová krize, poplatek, příspěvková organizace, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zmírnění dopadů koronavirové krize už zaplatila Plzeň přes 100 miliónů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.