Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žádné další omezení si ani nepřipouštím, byla by to likvidace, říká organizátor vánočních trhů v Plzni

Po velmi nejisté sezoně už trhovci netrpělivě vyhlížejí vánoční trhy, které jsou pro ně největší událostí roku a kde se jim alespoň částečně daří dohnat ztráty z uplynulých měsíců. Atmosféru a náladu lze zatím popsat jedním slovem – nervozita. Organizátoři i prodejci se totiž stále obávají, že kvůli narůstajícímu počtu potvrzených případů nákazy koronavirem, opět dojde k restrikcím. Stále ještě mají v živé paměti, jak absurdní byla některá loňská nařízení.

„Celý rok čekáme na vánoční trhy, které jsou největší a kde i tržby jsou výrazně lepší. Rádi bychom dohnali ztrátu za ten uplynulý rok. Doufám, že k žádným omezením nedojde. Prodejci jsou očkovaní a ti, kteří nejsou, tak si dělají pravidelné testy. Na každém stánku je k dispozici dezinfekce, takže tento základ stále dodržujeme,“ říká Jaroslav Strohschneider, organizátor trhů na náměstí Republiky.

Na náměstí Republiky se až do 11. listopadu konají tradiční Martinské trhy. Kromě oblíbených pochoutek mohou lidé obdivovat ukázky tradičních řemesel i si užít bohatý kulturní program. Svatý Martin na bílém koni se svou družinou dorazí 11.11 v 11 hodin.

Plzeňské adventní trhy jsou svým rozsahem jedny z největších v Česku a není divu, že na ně jezdí hosté ze všech koutů republiky i například z Německa. Jenže loňský rok byl o poznání jiný. Na náměstí mohli návštěvníci napočítat 85 stánků, chyběl kulturní program a ani svařák nebo oblíbené pochoutky jste si tam nemohli vychutnat. Rozčarování tehdy neskrývala řada prodejců i zákazníků. Letos to zatím vypadá nadějně a na náměstí by mělo být kolem 110 stánků.

„Vánoce se připravují v průběhu celého roku, vlastně od léta už plánujeme program i technické záležitosti. Zatím jedeme podle harmonogramu z roku 2019 a modlíme se, aby žádné zásadní omezení nepřišlo. Nepředpokládáme, že by znovu omezili popíjení teplých nápojů a podobně,“ myslí si organizátor.

Pro trhovce jsou vánoční trhy vrcholem sezony a letos se k nim upínají více než kdy dřív. „My jako prodejci jsme závislí na venkovních kulturních akcích, ať jsou to hrady, veletrhy, výstavy a podobně. A dva roky máme de facto brzdu. Akce, ke kterým jsme se upínali, buď hodně omezovali nebo úplně zrušili a nám šly tržby o nějakých 80 procent dolů,“ počítá Strohschneider.

„Trhovci jsou nervózní.“

Sami prodejci stále váhají, jak k trhům přistoupit. Řada z nich je na pokraji krachu. „Lidé neví, jestli mají dávat peníze do zboží, jestli ho mají připravovat. Ti, kteří se zaměřují na rukodělnou výrobu musí vyrábět keramiku, šperky a materiál také něco stojí a pak jim nedej bože řeknou “Stop“ a co pak dál? Trhovci jsou nervózní a jsou na tom finančně velmi špatně. Žádné další omezení si ani nepřipouštím, to by byla likvidace a ten trh by se už nevzpamatoval,“ konstatuje organizátor.

Zároveň dodává, že se zastoupení stánků výrazně proměnilo a zhruba 20 procent prodejců úplně skončilo. „Což je na ten počet 110 stánků opravdu velké procento. Ti lidé zkrachovali a řekli, že už znovu nepřijedou. Zrovna se jedná o ty nejhezčí rukodělné výrobky a je to škoda. Samozřejmě se přihlásili jiní a trošku se to obměnilo, ale i s tou obsazeností my jako pořadatelé bojujeme,“ podotýká Strohschneider.

Podle jeho slov se však lidé mají stále na co těšit a v plánu je i jedno velké překvapení. Jaké? S tím ještě dělají tajnosti. Každopádně by si všichni milovníci trhů a vánoční nálady měli v kalendáři označit datum 23. listopadu. O slavnostním zahájení ještě pořadatelé jednají.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky trhy, prodejci, adventní trhy, vánoční, Vánoce, vánoční trhy, Plzeň, Německo, Česko, Náměstí republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Malý

Ta nabídka zboží je stejně tristní, lepší by bylo nějaké kulturní vystoupení a občerstvení, ale to by si radnice moc nevydělala.

Středa, 3. listopadu 2021, 16:39Odpovědět

Žádné další omezení si ani nepřipouštím, byla by to likvidace, říká organizátor vánočních trhů v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.