Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sady Nebílovy sklidí letos méně jablek než loni, pro lokální odběratele postačí

Sady Nebílovy ze zemědělské skupiny Lukrena z jižního Plzeňska sklidí letos kolem 300 tun jablek, asi o sto tun méně než loni. I přes nižší sklizeň budou mít sady dostatek ovoce pro své regionální zákazníky, kteří se tam naučili pro jablka, mošty či sušené ovoce jezdit. Sady o víkendu připravily 12. ročník oblíbených Slavností jablek, přišlo kolem šesti tisíc lidí. Slavnosti byly spojené s vyhlašováním soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

„My už sklízíme několik týdnů. Odhadujeme, že budeme mít někde kolem 300 tun jablek, protože přece jenom nás ovlivnil mráz a chladný nástup jara," hodnotí vedoucí sadů Jana Zikmundová. Sady pěstují kolem 11 odrůd jablek, sklizeň bude pokračovat v říjnu. „Rekonstruovali jsme halu a otevíráme nový obchůdek, takže budeme ještě prodejní dobu upřesňovat, s prvním prodejem začínáme někdy kolem 6. října," uvedla. Počítá s tím, že veškerou sklizeň sady prodají vlastními silami. Asi třetina sklizených jablek, která se nehodí k přímému prodeji, se zpracuje na mošty a na sušené ovoce.

„Loni jsme sklidili kolem 400 tun a prakticky všechno jsme prodali tady, nebyli jsme závislí na žádném velkoodběrateli nebo marketu. Dá se říci, že jak všem koronakrize ublížila, tak nám pomohla. Lidé jezdili pro čerstvé ovoce, byli rádi, že máme otevřeno a že mají dennodenní přísun čerstvého ovoce a moštu," doplnila Zikmundová. Sady mají na 48 hektarech jablka, švestky, třešně a hrušky. Pěstují i borůvky a nově vysázely i jahody. Nejoblíbenějšími odrůdami jablek jsou u zákazníků podle Zikmundové Rubín, Rubinola a Šampion.

Součástí rodinného dne byl kromě ukázek jablkového vaření nebo soutěže o nejlepší jablečný moučník také prodej regionálních potravin a vyhlášení letošních nejlepších regionálních potravin kraje. O titul Regionální se ucházelo 130 produktů od 37 výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze soutěže v devíti kategoriích. Zvítězil například k opékání na ohni nebo grilu vhodný Žiheláček se sýrem, šumavský Lesní špek - dřevorubecký bok speciál, sýr z kozího mléka Kozobylík, švestky s karamelem, Anežčin rakytníkový koncentrát v medu nebo v Českém lese vyrobená Kolowratova limonáda.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Značku uděluje ministerstvo zemědělství a oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Projekt má za podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Aktuálně je v ČR oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jablka, sady, sklizeň, mošt, Nebílovy, jablko, jídlo, Plzeňský kraj, ovoce, LUKRENA, koronavirová krize, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sady Nebílovy sklidí letos méně jablek než loni, pro lokální odběratele postačí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.