Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radnice opravila chodby domova pro lidi se zdravotním postižením. Netopilo se v nich a zatékalo tam

Snazší pohyb mezi pavilony přinesla rekonstrukce v Domově pro osoby se zdravotním postižením Nováček v Plzni. Práce za 25 milionů korun zahrnovaly především opravu spojovacích krčků v areálu, přístavbu skladu a multifunkční místnost. V sociálním zařízení pečují o lidi se středním, těžkým a hlubokým mentálním postižením, případně s kombinovaným postižením s dalšími fyzickými či smyslovými vadami.

Stav spojovacích chodeb mezi pěti objekty v Rabštejnské ulici v Plzni byl už v žalostném stavu. Zatékalo tam a nemalé problémy způsoboval i výškový rozdíl mezi jednotlivými pavilony, ve kterých se nachází škola, rehabilitace nebo terapeutické dílny. To už je minulostí.

„Vše je díky rozsáhlé rekonstrukci odstraněno a klienti domova i personál mají při pohybu mezi jednotlivými objekty větší komfort,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS), proč se město Plzeň pustilo do této rozsáhlé rekonstrukce. Výškové rozdíly vyřešil nový výtah v jižní části areálu a rampy v severní části.  „V rámci rozsáhlých stavebních prací byl také přistaven multifunkční sál u pavilonu C a za stávající prádelnou u pavilonu A byla vybudována skladovací místnost. Všechny stavební úpravy jistě zpříjemní pobyt klientům ‚Nováčku‘ i usnadní práci těm, kteří se o ně starají,“ upřesnil radní David Šlouf (ODS).

„Už nebudeme muset klienty oblékat do bund a svetrů.“

Stavební úpravy si pochvalují hlavně zaměstnanci domova, kteří se museli potýkat i se špatným vytápěním. „Nebudeme už muset v zimě oblékat naše klienty do bund, svetrů a šál, když je budeme doprovázet do školy, do jídelny nebo na rehabilitaci. Vyrovnání výškových rozdílů je úlevou pro naše pečovatelky. Moc vítáme i nový multifunkční sál. Ten nám chyběl. Pro naše klienty se v něm budou konat třeba divadelní představení nebo koncerty. Využijeme ho i ke cvičení uživatelů nebo školení našich zaměstnanců. Dosud jsme k podobným akcím používali jídelnu, kterou jsme ale museli vždy vyklidit,“ uvedla vedoucí areálu Domova pro osoby se zdravotním postižením Nováček Věra Kotrbatá.

Rekonstrukce probíhala za plného provozu zařízení. Domov Nováček je součástí Městského ústavu sociálních služeb města Plzně, jenž je městskou příspěvkovou organizací. „V Nováčku pečují o osoby ve věku od tří do 35 let se středním, těžkým a hlubokým mentálním postižením, případně kombinovaným s dalšími fyzickými či smyslovými vadami. Celková kapacita lůžek je 44. Posláním domova je poskytování pobytových sociálních služeb klientům a podpora naplňování jejich individuálních potřeb, osobních cílů a práv, rozvíjení osobnosti, seberealizace a soběstačnosti,“ doplnila náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky rekonstrukce, domov, zdravotní postižení, Plzeň, Nováček, pavilon, ODS, Martin Baxa, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice opravila chodby domova pro lidi se zdravotním postižením. Netopilo se v nich a zatékalo tam  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.