Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testování ve školách v Plzeňském kraji zatím odhalilo jedno možné ohnisko

Výsledky středečního testování žáků na covid-19 má zatím Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje (KHS) z 210 z téměř 400 školských zařízení v regionu. Školy je přitom měly zaslat obratem už ve středu. Podle dosavadních výsledků odhalily antigenní testy na školách většinou maximálně jednoho až dva pozitivní žáky. Výjimkou, kterou hygienici prověřují, bylo asi 20 žáků na základní škole v Rokycanech. V sedmé třídě tam bylo sedm pozitivních najednou.

„Vyskočilo nám něco v Rokycanech, kde se šlo dále na konfirmační PCR testy, které zjistí, zda to nebyla falešná pozitivita. Čeká se na výsledky, které by mohly být dnes večer, nejpozději zítra," uvedl ředitel KHS Michal Bartoš. Sedm pozitivních dětí v jedné třídě, pokud je prokážou PCR testy, může být podle něj způsobeno například tím, že se děti účastnily společné akce nebo letního tábora. „Řešíme to, má to i ministerstvo, aby věděli, odkud se to bere. Nás to také eminentně zajímá, ale zatím ještě nemáme informace úplně kompletní a není to potvrzené PCR testem," dodal.

Zatím však podle něj vypadá situace v kraji celkem nadějně. „Ale zdaleka nemáme pohromadě všechny výsledky. Školy nám to mají hlásit obratem, ale tu povinnost do dnešního rána zatím splnila jen větší polovina z nich," řekl Bartoš. Předpokládá, že během dneška a pátečního rána bude už screening reprezentativní, tedy nejméně z 80 procent základních a středních škol.

Pokud podle Bartoše zachytí antigenní test pozitivního žáka, tak si ho vyzvednou ze školy zákonní zástupci a musí jít k dětskému lékaři na PCR test. Čekají potom doma v izolaci, jak test dopadne. „Na základě samotného antigenu nelze říct: půjdete do karantény všichni," konstatoval. Také škola by ke karanténním opatřením přistoupila až po výsledcích PCR testu.

„Včera byl na školách nějaký vstupní screening. Druhé a třetí kolo testování bude 6. a 9. září. Dnes se ještě testují prvňáčci, ale to bude relativně malý vzoreček," doplnil Bartoš. Po 9. září budou hygienici podle něj moudřejší, protože devět dní přinese dostatečný počet reprezentativních testů na to, aby byli schopni říci, zda je situace dobrá, nebo že jsou někde ohniska, na něž se musí zaměřit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky školy, testování, covid-19, koronavirus, hygienici, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, PCR Test, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování ve školách v Plzeňském kraji zatím odhalilo jedno možné ohnisko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.