Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňané mohou v anketě rozhodnout o podobě výzdoby vánočního stromu i Klatovské třídy

Opět trochu jiný než loni, bude mít letos město Plzeň svůj vánoční strom na náměstí Republiky. O jeho dozdobení světelnými prvky mohou rozhodovat obyvatelé prostřednictvím ankety na webových a facebookových stránkách města od 1. září. Hlasující tak rozhodnou o výsledné podobě ozdob, které na vánoční strom v letošním roce Správa veřejného statku města Plzně nechá zavěsit. Zároveň mohou Plzeňané poprvé hlasovat o ozdobách pro jednu z hlavních plzeňských tříd – Klatovskou.

Novou vánoční výzdobu, které dominuje ledově bílé světlo, použilo město Plzně na vánoční smrk v prosinci 2019, přičemž v loňském roce rozhodovala poprvé veřejnost o tom, jak strom dozdobit. Občané si k dozdobení stromu loni vybrali motiv vločky. „Také v letošním roce mají občané i návštěvníci Plzně možnost ovlivnit to, jak bude vypadat vánoční strom na náměstí Republiky i jaké světelné dekorace ozdobí Klatovskou třídu. Správa veřejného statku města Plzně připravila vždy čtyři návrhy, ze kterých je možno vybírat,“ řekl primátor města Martin Baxa (ODS).

„Na ozdobení vánočního stromu použijeme 3,5 kilometru světelných řetězů, které lze rozsvěcovat postupně po jednotlivých sekcích. K tomu přibydou další světelné ozdoby, jejichž motiv si budou moci občané zvolit. Na výběr budou světelné hvězdy, fiberglassové koule, světelné krystaly či sněhuláci,“ vysvětlila technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Návrhy pro vánoční výzdobu Klatovské třídy

Město už hledá i vhodný vánoční strom

Už v polovině srpna vyzvalo město veřejnost o spolupráci při hledání nejvhodnějšího a nejkrásnějšího vánočního stromu. Ten by měl být zhruba 15 metrů vysoký s pravidelným kuželovitým tvarem. Může to být smrk, jedle nebo douglaska. Strom mohou nabídnout obyvatelé Plzně a jejího okolí, kteří mají na zahradě vhodný exemplář a plánují jeho odstranění. Důležitým kritériem pro výběr je také přístupnost pro jeřáb a nákladní auto.

Výběr není jednoduchá záležitost, protože i po poražení je nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen. A v případě, že by se taková věc zjistila, je nutné mít v záloze další varianty

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni patří každým rokem mezi ty vůbec nejkrásnější v Česku. Pravidelně se také umisťuje na nejvyšších příčkách v anketách o nejhezčí vánoční strom. Strom se poprvé rozzáří tradičně první adventní neděli, tedy 28. listopadu.

Takto vypadal loňský vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu / Richard Beneš

Štítky Vánoční strom, vánoční ozdoby, vánoční výzdoba, Vánoce, anketa, Náměstí republiky, vánoční stromek, Plzeň, statek, Martin Baxa, advent, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané mohou v anketě rozhodnout o podobě výzdoby vánočního stromu i Klatovské třídy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.