Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Více policistů i zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Město hledá řešení, jak zlepšit situaci u hlavního nádraží

Co se vybaví Plzeňanům, když se řekne hlavní vlakové nádraží? Většinou se opakují tři pojmy jako nepořádek, zápach a všudypřítomní bezdomovci. Pro město to není zrovna dobrá vizitka, pokud chce zajistit lidem pocit bezpečí. Podle radního Martina Zrzaveckého připravuje město soubor opatření, která by měla pomoct situaci zlepšit. V úvahu připadá zřízení služebny policie přímo u nádraží nebo přijetí vyhlášky, která by zakázala pití alkoholu na veřejnosti.

„Každý den tudy procházím a je to opravdu čím dál horší. I když se několikrát denně prostor uklízí, je tu neustálý smrad a binec. A čím blíže k večeru je, tím je i více nebezpečno. Feťáci si píchají drogy na schodech, ani se nenamáhají někam se uklidit stranou,“ postěžovala si Marcela K. A není jediná. Nepříjemný pocit při procházení kolem party bezdomovců má snad každý. V lepším případě lidé jen kvapně projdou kolem nich, v tom horším si vyslechnou spršku nadávek, když zrovna nemají cigarety na rozdávání.

„Je pravda, že prostor před hlavním vstupem na nádraží je problémový. Na lavičkách se tam dlouhodobě shlukují lidé bez domova a osoby pod vlivem alkoholu i drog. V podstatě se jedná o skupinky stále stejných osob, jejichž chování snižuje pocit bezpečí cestujících, kteří místem prochází,“ přiznává radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD).

Více hlídek i kamer

Město proto připravuje soubor opatření, pomocí kterých by chtělo zlepšit prostředí v blízkosti hlavního vlakového nádraží. Součástí návrhu je zvýšení počtu hlídek městské i státní policie, přidání kamer a zapojení terénních pracovníků. 

„Bohužel strážníci a policisté mají jen omezené možnosti ve vztahu k těmto osobám, které nepáchají přestupkovou ani trestnou činnost. Nicméně dohled je nyní intenzivnější. Současně jednáme o tom, že bychom v lokalitě dočasně zřídili služebnu městské policie, a to minimálně do doby, než vybudujeme ve Wenzigově ulici nový objekt zaměřený na osoby bez domova, kde se se služebnou strážníků počítá nastálo,“ přiblížil Zrzavecký.

V polovině srpna se společně sešlo vedení města se zástupci městské i státní policie, Správy veřejného statku města Plzně a Správy železnic. Druhá schůzka se uskuteční začátkem září. „Osobně pak navrhuji také to, abychom zvážili vydání městské vyhlášky, jež by na území Plzně zakázala v některých lokalitách pití alkoholu na veřejnosti. Toto se nám totiž osvědčilo v době pandemie covid-19, kdy bylo zakázáno konzumovat alkohol na veřejnosti. Jsem přesvědčen, že je to jeden z účinných nástrojů, jak bychom mohli právě podnapilé osoby u nádraží postihnout,“ dodal závěrem radní.

Historická budova nádraží v Plzni prochází obrovskou rekonstrukcí za 668 milionů

Správa železnic pokračuje v komplexní opravě památkově chráněné výpravní budovy plzeňského hlavního nádraží. Objekt dostane novou střechu, fasádu a okna. Velké změny a úpravy se chystají také v interiéru. Práce začaly už letos v květnu a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto koláž redakce (plzen.eu + MP Plzeň)

Štítky Plzeň, nádraží, bezpečnost, bezdomovci, policie, hlídky, kamery, alkohol, pití, bezdomovec, Martin Zrzavecký, ČSSD, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více policistů i zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Město hledá řešení, jak zlepšit situaci u hlavního nádraží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.