Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Testy v Plzeňském kraji odhalily za týden 62 případů covidu, je to nejméně za celé prázdniny

Za týden přibylo v kraji 62 nových případů koronaviru, což je o 51 méně než v předchozím týdnu a vůbec nejnižší týdenní bilance za celé prázdniny. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní deset nových nákaz, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Alespoň jednu dávku očkování má v Plzeňském kraji více než 62 procent obyvatel starších 16 let.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 321 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 99 286 osob. Zemřelo 1581 osob. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (123), následuje severní Plzeňsko (59), Klatovsko (45), jižní Plzeňsko (42), Rokycansko (22), Tachovsko (20) a Domažlicko (10).

Z 501 obcí kraje jsou tři čtvrtiny do 750 obyvatel, v nich je očkováno alespoň jednou dávkou 61,9 procenta obyvatel. V Plzni je očkováno alespoň jednou dávkou 62,9 procenta obyvatel starších 16 let. V kraji mají lidé dosud možnost se očkovat v 11 centrech, z toho osm míst očkuje i bez registrace.

Kraj ve spolupráci s očkovacími centry zřídil prozatím dalších sedm mobilních týmů, které pokryjí všechny okresy včetně Plzně. Ze Stoda, Rokycan, Domažlic, Klatov, Sušice a z Plzně budou vyjíždět týmy EUC kliniky a FN Plzeň. Jeden mobilní tým hejtmanství vysílá do firem. Podle mluvčí kraje Evy Mertlové naočkovaly dosavadní mobilní týmy zhruba 900 lidí bez předchozí registrace. Plzeň na konci července začala jednodávkovou vakcínou očkovat také lidi bez domova.

Mobilní očkovací týmy se snaží zpřístupnit lidem očkování i v odlehlých obcích Plzeňského kraje

Po úspěšné spolupráci se starosty obcí v Plzeňském kraji v jarním období epidemie covid-19 propojuje tentokrát hejtmanství starosty obcí s nízkou proočkovaností s mobilními očkovacími týmy. Ty zřizují očkovací centra napříč krajem. Plzeňský kraj...

Nízká proočkovanost v některých obcích je podle kraje způsobena často vysokým počtem obyvatel, kteří prodělali covid-19 a běží jim ochranná doba po nemoci. Kromě nich je v příhraničí také velký počet pendlerů, kteří byli očkováni v Německu, a do českých statistik se tak nedostali. Mobilní týmy, které budou očkovat bez předchozí registrace, umožní podle kraje očkování i pro lidi, kteří mají horší možnost dopravy do vzdálenějšího očkovacího centra.

Nejméně očkovaných má obec Chlumy 

Nejméně očkovaných v kraji, jen 24,3 procenta obyvatel nad 16 let, mají v kraji Chlumy na jižním Plzeňsku. Starosta Josef Šimek ale novinářům řekl, že místních lidí je očkováno hodně. V obci je ale podle něj registrováno k pobytu víc než dvojnásobek lidí, kteří zde skutečně trvale žijí. Do obce se včetně cizinců přihlásilo k pobytu větší množství lidí před lety, nikdy zde ale skutečně nežili, nezdržují se tam a obec o nich neví. „Budeme se o tom očkování na obci bavit příští týden, jestli sem ještě pozveme ten mobilní tým," řekl starosta. Nejvyšší proočkovanost má naopak nejmenší obec kraje Čilá na Rokycansku s necelou dvacítkou obyvatel. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) tam je alespoň první dávkou očkováno sto procent obyvatel. V devíti obcích kraje je očkováno sto procent seniorů nad 60 let, naopak v Hvožďanech na Domažlicku je očkováno jen 30 procent obyvatel starších 60 let.

Bez registrace bylo dosud v kraji očkováno 3600 lidí, dalších zhruba 900 lidí naočkovaly bez předchozí registrace mobilní týmy, které vyjíždějí do některých odlehlejších vesnic kraje, řekla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, Plzeň, Krajská hygienická stanice, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, okres Rokycany, okres Domažlice, Josef Šimek, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v Plzeňském kraji odhalily za týden 62 případů covidu, je to nejméně za celé prázdniny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.