Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Státní zástupce zrušil stíhání soudkyně z Plzně podezřelé z šíření covidu

Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Domažlicích Josef Vojta zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání soudkyně Krajského soudu v Plzni, podezřelé z šíření nakažlivé choroby. Policie ji obvinila v souvislosti s tím, že v únoru po skončení nařízené karantény nastoupila do práce s rýmou a dva dny poté byla pozitivní na covid-19. Státní zástupce dnes usnesení o zahájení stíhání zrušil, protože ke stíhání soudkyně nebyl vyžádán souhlas prezidenta republiky. Případ tím ale není u konce. O zrušení stíhání informoval server Česká justice.

„Momentálně je zrušené usnesení o zahájení trestního stíhání, takže se věc vrátila do stavu trestního řízení před zahájením trestního stíhání," řekl dnes novinářům Josef Vojta. Domažlické státní zastupitelství pověřilo dozorem nad věcí Krajské státní zastupitelství v Plzni. Souhlas prezidenta se stíháním soudce je podle webu Česká justice vyžadován tehdy, pokud spáchá trestný čin spojený s výkonem funkce soudce. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček serveru řekl, že prezident nebyl o souhlas se stíháním dosud požádán.

Podle Vojty ale není úplně jasné, zda v tomto případě bude třeba o souhlas žádat. „Musíme (policie a státní zástupce) ještě zvážit, jestli bude požádáno o ten souhlas, nebo jestli požádáme Nejvyšší soud o výkladové stanovisko, zda je nutné v tomto konkrétním případě ten souhlas vyžadovat," uvedl Vojta.

O stíhání soudkyně ve čtvrtek informoval deník Právo. Na nachlazení soudkyně podle něj upozornila její kolegyně a podala trestní oznámení. Soudkyně řekla, že ji obvinění překvapilo a uvedla, že se bude bránit.

Předsedu krajského soudu Alexandra Krysla se novinářům nepodařilo sehnat, neboť je na dovolené. Podle serveru České justice ale vyjádřil o vyšetřování pochybnosti. „Ve věci nemíním jakkoli zasahovat do průběhu vyšetřování ani rozvíjet již projevenou kritiku. Je na policii a státním zastupitelství, aby dokázali obhájit zákonnost a ústavnost svého postupu. Doufám, že pokud se nepodaří vyvrátit veškeré pochybnosti o objektivnosti vedení trestního stíhání, jsou příslušní vedoucí představitelé připraveni přijmout osobní odpovědnost za to, kam věc dospěla. Nepřípustný zásah do nezávislosti justice by byl špatným signálem pro každého z nás,“ citovala Česká justice Kryslovo vyjádření.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, Plzeň, šíření nemoci, soud, obvinění, státní zástupce, Josef Vojta, Státní zastupitelství ČR, trestní stíhání, policie, Krajský soud v Plzni, Domažlice, Jiří Ovčáček, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupce zrušil stíhání soudkyně z Plzně podezřelé z šíření covidu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.